Us oferim un dossier de la policia francesa sobre les estades del president Lluís Companys a França

memoria.cat us ofereix un expedient que la Direcció de la Seguretat Nacional de la III República Francesa (1870-1940) va elaborar sobre Lluís Companys i Jover. L’expedient es conserva als Archives Nationales francesos.

La documentació inclou des de la primera visita del president Companys en territori francès, el 1934, fins el març de 1940, quan ja es troba refugiat a França i confinat a La Baule, a la Bretanya. Conté el seguiment de les entrades de Companys per la frontera francesa fins el 1939 i els seus desplaçaments interns quan ja era un exiliat més del feixisme. S’hi reflecteixen, per exemple, les seves visites a la Layetana Office, l’oficina de la Generalitat a París. També s’hi veu el pas per territori francès del seu fill, Lluís Companys i Micó, i l’entrada a França de la seva muller, Carme Ballester. Entre els diferents documents, destaquem els de la prohibició del govern francès del Front Popular de Léon Blum de permetre l’entrada de Companys per participar en un míting-crida a París en suport de l’Espanya republicana (desembre de 1936), i la declaració de Lluís Companys al Control d’estrangeria (abril de 1939), en què afirma que va entrar a França per fugir de la Guerra Civil i sol·licita un permís de residència.

Podeu consultar la documentació en aquest enllaç: www.memoria.cat/lluis-companys-dossierpolicial/

Amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, el 15 d’octubre, aquestes setmanes us anem mostrant diversos documents inèdits o molt poc coneguts relacionats amb la seva persona, procedents d’arxius diferents.

Buscar a tot memoria.cat