Us oferim documentació sobre Camil Companys, germà del President, mort a Montpeller el setembre de 1940

memoria.cat us ofereix una documentació procedent dels Archives Nationales francesos sobre Camil Companys i Jover, un dels germans del president Companys, que el 1939 es va exiliar a Montpeller.

Entre altres papers, hi trobem unes cartes que li envia la seva esposa, Josefa Pascual, des de Barcelona, on s’havia quedat amb el seu fill, i unes altres del seu germà Manuel.

Camil Companys va patir la separació familiar i la incomprensió de la societat francesa respecte als refugiats. La desbandada francesa davant la invasió nazi, que va provocar la seva fugida dramàtica de París i la desaparició del fill de Lluís Companys (Lluïset) – malalt-, i la notícia de la captura del President per la policia alemanya van dur Camil Companys al suïcidi el dia 20 de setembre de 1940, un fet que va commocionar la comunitat catalana exiliada a Montpeller.

Podeu consultar la documentació en aquest enllaç: www.memoria.cat/camil-companys

Amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, el 15 d’octubre, aquestes setmanes us anem mostrant diversos documents inèdits o molt poc coneguts relacionats amb la seva persona, procedents d’arxius diferents.

Buscar a tot memoria.cat