Trobada de l’Associació Memòria i Història de Manresa amb un grup de sindicalistes alemanys

 

Ahir a la tarda, l’Associació Memòria i Història de Manresa ens vam reunir amb un grup de 14 sindicalistes alemanys, membres del Sindicat de Treballadors de Serveis VERDI, que són a Catalunya en el marc d’un viatge de formació sobre el moviment independentista català. A Manresa els interessava conèixer com es treballa la memòria històrica i què va significar la Guerra Civil i la dictadura franquista. Ens vam trobar al davant del Centre cultural el Casino, on hi ha l’estàtua de Joaquim Amat-Piniella, de qui vam explicar la seva trajectòria i el seu simbolisme. Seguidament, ja al centre cultural, els vam presentar l’entitat, el portal www.memoria.cat i els nostres objectius i projectes. També vam parlar de què va representar la guerra civil i la postguerra en una ciutat com Manresa, amb molt d’interès per part dels visitants.

Després vam visitar el Refugi antiaeri de la Renaixença i, aprofitant que al mateix carrer hi ha la stolperstein de Jesús Dalmau Colom, els vam explicar com s’havia dut a terme el projecte de les stolpersteine a Manresa: a partir d’un treball de dues alumnes de Batxillerat, es va fer la recerca de totes les persones de la ciutat que havien estat víctimes del nazisme, tancats en camps de concentració nazis. Avui a Manresa ja hi ha col·locades 29 Stolpersteine (llambordes del record), que reten homenatge tant a les persones assassinades com a les supervivents dels camps nazis. A la plaça de Sant Domènec se’ls va ensenyar la placa dedicada a tots els deportats i també la placa dedicada als “biberons”, els joves que van ser cridats al front de guerra quan només tenien 17 o 18 anys, molts dels quals hi van perdre la vida.

Per completar la visita al Bages, al matí havien estat a Castellnou de Bages, on van visitar el Museu dels Maquis, i després  van tenir una trobada amb la CUP de Manresa per parlar sobre municipalisme.

Buscar a tot memoria.cat