Publiquem un text inèdit de Carles Llussà Ruiz sobre els judicis militars celebrats a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, el 1939

 

El manresà Carles Llussà Ruiz ens va deixar l’abril del 2022 i al cap d’uns mesos es publicaven les seves memòries. Tanmateix, aquestes memòries no inclouen un text rellevant que va escriure el 2019 sobre els judicis militars que se celebraven a la sala d’actes de l’Institut Lluís de Peguera l’any 1939, i que van comportar presó i diversos afusellaments de manresans al Camp de la Bota.

Carles Llussà va confiar aquest text al seu íntim amic Francesc Sant i Figueras, que ha estat qui ens l’ha facilitat a Memoria.cat. Ara el donem a conèixer amb el vist-i-plau de la família Llussà.

En el text es recull la impressió que va causar a Llussà, aleshores un jove alumne de l’Institut, veure que en una sola tarda jutjaven 10 persones en un simulacre de judici i que la majoria eren sentenciats a pena de mort. També com el seu pare li va explicar que uns policies militars l’incitaven a delatar persones (“rojos”) que l’havien perjudicat durant la rereguarda republicana.

Podeu llegir l’article sencer aquí

 

Buscar a tot memoria.cat