Reproduïm un quadern d’operacions militars de l’exèrcit republicà encarregat de destruir els ponts durant la retirada (gener de 1939)

Memoria.cat us ofereix, digitalitzat i transcrit, un quadern amb informes i oficis sobre operacions militars de destrucció de ponts, vies de tren i carreteres, efectuades per l’exèrcit republicà el mes de gener de1939, especialment a les comarques de l’Anoia i el Bages, i sobretot a l’entorn de Manresa.

El quadern pertanyia a la 1ª companyia del batalló de sapadors del XVIII cos de l’exèrcit republicà (formada per uns 180 soldats). L’objectiu de les operacions era obstaculitzar la marxa de les tropes franquistes i facilitar la retirada republicana.

El document descriu les accions realitzades entre els dies 10 i 31 de gener de 1939, el recorregut de la companyia, els llocs d’acampada, el tipus d’explosiu utilitzat i el nombre de quilos en cadascuna de les voladures, les incidències, les explosions fallides, els enfrontaments amb l’exèrcit franquista i les baixes de soldats.

La documentació va aparèixer a l’Arxiu Municipal de Roda de Ter, en els treballs efectuats pel seu responsable, Rafael Ginebra Molins, dins del Programa Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. La seva existència es va fer pública el gener de 2011.

Ara us la podem oferir gràcies a la disponibilitat de l’Ajuntament de Roda de Ter i de Rafel Ginebra, arxiver de la Diputació. Per tal de facilitar-ne la lectura, n’hem efectuat la transcripció íntegra.

Podeu veure la documentació clicant aquí.

Buscar a tot memoria.cat