Renovem i ampliem el web sobre els bombardeigs franquistes de Manresa

 

Demà farà 85 anys dels bombardejos que van tenir lloc a Manresa el 21 de desembre de 1938

El web, publicat l’any 2005, s’amplia ara amb el testimoniatge en viu de familiars i testimonis entrevistats

Amb més de 100 documents històrics i una extensa recopilació de relats, el web ofereix una visió molt àmplia d’uns esdeveniments que van marcar la ciutat de Manresa

Demà farà 85 anys que l’exèrcit franquista va bombardejar la ciutat de Manresa produint la mort d’un mínim de 33 persones, la majoria dones, infants i gent gran. Un segon bombardeig, el 19 de gener de 1939, va matar un mínim de dues persones. En commemoració d’aquesta efemèride, des de Memòria.cat hem realitzat una renovació i una significativa ampliació del lloc web dedicat a aquests esdeveniments. Ja podeu consultar les novetats a memoria.cat/bombardeigs.

El lloc web original, establert el 2005, ha experimentat una transformació substancial amb una atenció especial en l’aportació de testimonis visuals i relats de familiars. En total, el nou web compta amb uns 200 fragments de vídeos de 17 familiars i 36 testimonis, superant les 5 hores de gravacions disponibles al públic, unes xifres molt superiors a les que el web contenia fins ara. Una de les principals incorporacions és el documental “Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39)”, de Jorge Caballero, Laura Casaponsa, Joaquim Aloy i Pere Gasol, estrenat el desembre del 2005, que incloïa diversos fragments d’aquestes entrevistes.

A més, la revisió del lloc web contempla millores significatives en termes de visualització, usabilitat i adaptabilitat a tots els dispositius, garantint una experiència més accessible.

Més enllà dels continguts audiovisuals, el web ofereix informació essencial com:

  • Un mapa de Manresa que assenyala els llocs d’impacte de les bombes.
  • Detalls sobre les 35 víctimes identificades, incloent-hi noms, cognoms i edats.
  • Contextualització històrica dels bombardeigs, la construcció dels refugis antiaeris i el paper de la Junta de Defensa Passiva de la Població Civil.
  • Més de 100 documents d’interès històric procedents d’arxius de diverses localitats, amb informació rellevant sobre l’espionatge i els objectius de bombardeig.
  • Dossiers informatius i educatius per a una millor comprensió dels esdeveniments.

El treball de recerca, entrevistes i redacció dels textos ha estat dut a terme pels historiadors Joaquim Aloy i Pere Gasol, membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Aquestes són les 53 persones entrevistades que apareixen al web:

Marià Alberti Casas, M. Carme Arcarons Bisbal, Josep Maria Augé Costa, Carme Ausió Ferrer, Esteve Badia Prat, Josep M. Ballonga Carol, Joaquima Baraldés Sannicolás, Josep Batriu Agut, Rosita Bonvehí Santamans, Montserrat Bosch Tomàs, Montserrat Camprubí Rovira, Eugènia Canellas Cabrol, Manuel Cano Navarro, Josep Maria Castany Felip, Jeroni Codinach Vilalta, Estanislau Corrons Graells, Dolors Cots Muntaner, Jaume Cots Soldevila, Maria Farré Riera, Joan Falcó Gros, Genís Garcia Cano, Pere Gasol Almendros, Irene Gras Vilanova, Joan Guitart Casas, Daniel Llobet Llobet, Joan de Mata Casas, Hermínia Matiño, Ignàsia Mestres Vidal, Josep Pararols Planas, Maria Prat Torras, Lourdes Puig Vila, Pere Puig Vila, Ramon Pujol Roca, Josep Roca Comellas, Joan Rosselló Colilles, Roser Rotxés Parcerisa, Ignasi Rubinart Pujol, Josep Sala Puig, Dolors Santandreu Casas, Valentí Serra Fainé, Pilar Serrallonga Puig, Lluís Soldevila Mominó, Dolors Solsona Solsona, Pepita Sucarrats Puyalto, Antoni Targarona Gibert, Josep Tomàs Cabot, Joana Torres Cucurella, Joana Vergés Fonollosa, Maria Vicens Vila, Jacinta Vilaró Raurich i Ricard Vilaró Raurich.

La realització d’aquest web ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’aportació de Memòria.cat vol ser un homenatge a les persones innocents que van perdre la vida en un capítol que va marcar la història de Manresa. Us convidem a visitar el lloc web: www.memoria.cat/bombardeigs

 

Buscar a tot memoria.cat