Recuperem un àudio inèdit parcial de l’homenatge a Amat-Piniella el 1985, amb la participació de Montserrat Roig

La veu de l’escriptora Montserrat Roig la podem tornar a sentir al web de Joaquim Amat-Piniella gràcies a la recuperació d’un àudio de l’any 1985 que recull parcialment la intervenció que va fer a l’Ajuntament de Manresa en l’homenatge a Joaquim Amat-Piniella. Hi podem sentir també, entre altres, les veus dels manresans Simeó Selga i Jacint Carrió. Aquest darrer, que també va patir l’infern nazi, hi pronuncià un discurs molt emotiu.

El 10 de maig de 1985, amb motiu del 40è aniversari de l’alliberament dels camps nazis, es va celebrar al saló de sessions de l’Ajuntament un acte solemne d’homenatge a Joaquim Amat-Piniella i a tots els deportats. Hi van intervenir Montserrat RoigJacint Carrió, manresà supervivent de Mauthausen i Gusen i amic d’Amat-Piniella; Joan Mestres, president de l’Amical de Mauthausen; Simeó Selga, diputat al Parlament de Catalunya i amic d’Amat-Piniella, i l’alcalde de la ciutat, Joan Cornet. Presentà l’acte Josep Emili Puig en nom dels organitzadors. Ara ha aparegut un enregistrament parcial d’algunes d’aquestes intervencions, enregistrament que efectuà aleshores el manresà Jordi Perramon.

En aquest enllaç us oferim els àudios amb les intervencions parcials d’alguns dels participants.

Aquí també podeu llegir la transcripció de la intervenció parcial de Montserrat Roig.

Al web de Joaquim Amat-Piniella des de fa temps es poden escoltar dos àudios més de Montserrat Roig:

Àudio inèdit de l’entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella sobre la seva estada a Mauthausen

Àudio de la conferència de Montserrat Roig sobre Joaquim Amat-Piniella, celebrada a Manresa el 1974, poc després de la mort de l’escriptor manresà

Montserrat Roig va mantenir una estreta relació amb Amat-Piniella d’ençà que el va conèixer, tres anys abans de la mort d’aquest. Segons Montserrat Roig, la lectura de K.L. Reich li va obrir un món, el de la presència de catalans als camps nazis, que ignorava per complet. Un món, tanmateix, del qual acabaria essent tota una experta, com ho va demostrar a la seva gran obra Els catalans als camps nazis, que precisament està dedicada a Amat-Piniella i que recull una bona part de les vivències que el manresà va sofrir al camp. En el seu pròleg, Montserrat Roig escriu que deu l’existència del llibre “a Amat-Piniella, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida…”

Aquest dijous, 10 de novembre, farà 25 anys que Montserrat Roig ens va deixar. Només tenia 45 anys.

Peu de foto: 10/5/1985. Ajuntament de Manresa. Homenatge a Amat-Piniella. D’esquerra a dreta, l’alcalde Joan Cornet, Jacint Carrió, Joan Mestres, Montserrat Roig i Josep Emili Puig.

Buscar a tot memoria.cat