Recuperem el testimoni escrit de Jaume Creus sobre la proclamació de la República Catalana

Un nou document inèdit publicat a memoria.cat

El 14 d’abril de 1931 Francesc Macià va saber que Lluís Companys havia proclamat la República quan es trobava a casa del seu íntim amic Jaume Creus i Ventura.

L’Associació Memòria i Història de Manresa ofereix per primera vegada el testimoni íntegre que el mateix Jaume Creus va escriure sobre aquell fet en resposta a les preguntes que el conegut polític i pintor Manuel Viusà (1917-1998) li plantejà per a la biografia que estava preparant sobre Macià. Viusà hi publicà una bona part de l’explicació que Jaume Creus li envià per correu. Ara la nostra Associació en presenta l’explicació íntegra, com també les quatre cartes que Viusà i Jaume Creus s’intercanviaren per aclarir un fet tan transcendental de la història de Catalunya com fou la proclamació de la República, el 14 d’abril de 1931.

Podeu veure les cartes, la seva transcripció i una selecció de les frases més significatives en aquest apartat:

http://goo.gl/Jt5ck

Cartes inèdites de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas i altres polítics i intel·lectuals catalans que anirem publicant les properes setmanes

Memoria.cat va publicar, el passat 13 d’octubre, cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació que havia conservat Jaume Creus i Ventura. Arran d’aquest fet, Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb nosaltres. Willaert, dentista de Jaume Creus, havia mantingut una estreta amistat amb ell i conservava documentació seva. Ens va lliurar diversos documents de Jaume Creus perquè els incorporéssim al web i els ingresséssim a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

La documentació aportada comprèn també cartes de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera. A la documentació cedida hi ha una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre els anys 1933 i 1936, i dues fotografies de l’homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra a Prada de Conflent, el 1948.

Tots aquests documents els anirem penjant progressivament durant les properes setmanes al web dedicat a Jaume Creus:

http://www.memoria.cat/creus

 

Buscar a tot memoria.cat