Recuperem dues receptes de Nadal de l’any 1924 del prestigiós cuiner manresà Ignasi Domènech

El 24 de desembre de l’any 1924 el prestigiós cuiner Ignasi Domènech Puigcercós (Manresa, 1874-Barcelona, 1956) va publicar al diari manresà “El Pla de Bages” dues receptes de cuina amb el títol “Els menjars de Nadal i Any Nou”. Les receptes són: el gall d’indi rostit a la catalana i el capó rostit a la mallorquina.

L’article va ser “Escrit expressament per aquest número de EL PLA DE BAGES” i se’n prohibia la reproducció.

A causa del seu interès i desconeixement (no s’ha tornat a publicar mai més), us oferim l’article d’Ignasi Domènech, tot respectant-ne l’ortografia original.

Ignasi Domènech fou autor d’una trentena de llibres de cuina, d’entre els quals destaca  La Teca (1924), el clàssic best seller de la cuina catalana casolana que ha tingut més reedicions. Domènech es va iniciar a la professió a la Fonda del Centre (Manresa) i després de tres anys d’ofici a Barcelona es va formar com a cuiner a Madrid, Burgos, París i Londres. Va ser membre de la Societat de Cuiners de París, va treballar a Londres a l’Hotel Savoy, a les ordres d’Auguste Escoffier, i va ser cap de cuina de l’ambaixada britànica a Madrid. Va retornar definitivament a Catalunya pels voltants de 1921.

Segons Salvador Redó, estudiós de la seva vida i obra, Ignasi Domènech “cultivà la cuina com un art”; el periodista Toni Mata afirma que “Ignasi Domènech és un dels grans precursors de l’excel·lència gastronòmica que simbolitzen avui en dia cuiners catalans com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Toni Massanés, Jordi Cruz i Santi Santamaria, entre altres”.

Us oferim, doncs, les dues receptes completamente desconegudes d’aquest acreditat i famós cuiner manresà:

Buscar a tot memoria.cat