Publiquem una entrevista d’Aleix Solernou a Joaquim Alquézar, un manresà que ens recorda l’horror de la guerra

Joaquim Alquézar (Manresa, 1925) rememora la infància viscuda a Súria, l’assassinat del seu tiet en un poble de l’Aragó i la Manresa durant la dictadura

Memoria.cat publica una entrevista del periodista Aleix Solernou a Joaquim Alquézar Insa, nascut a Manresa l’any 1925. En aquesta entrevista, Alquézar revela episodis de l’horror que va haver de viure durant la Guerra Civil mentre es trobava al municipi d’Andorra, a l’Aragó. Allà va presenciar com els soldats franquistes assassinaven a sang freda el seu tiet.

L’entrevista, titulada “Aquella guerra que encara perdura”, mostra com les atrocitats que es van cometre segueixen fent mal i la guerra civil és un record que no emmudeix malgrat el pas dels anys.

Al llarg de l’entrevista, Alquézar també recorda, amb un gran somriure, les vivències de la seva infància a Súria, la visita del president Francesc Macià al municipi, i la Manresa durant els anys de la dictadura.

 

Trobareu l’entrevista aquí.

 

Aquest treball és la tercera publicació de Solernou a Memoria.cat. Amb anterioritat, va publicar un estudi sobre l’etapa manresana del periodista Josep Maria Planes i l’entrevista a Pepita Roqueta titulada “La guerra, la gana, Manresa i Monet”.

Aleix Solernou Puig (Sant Joan de Vilatorrada, 1995) és autor del llibre La revolta del poble. L’1 d’Octubre al cor de Catalunya (Edicions de L’Albí, 2020). Comissarià l’exposició “Els herois de l’1 d’Octubre” i les seves fotografies de l’1-O van aparèixer en diferents documentals i mitjans de comunicació internacionals. Solernou també és coautor del llibre L’Abans de Sant Joan de Vilatorrada (1890-1979).

 

Buscar a tot memoria.cat