Publiquem una entrevista a Tomàs Mercadal, “el Tomaset” de la Farmàcia de l’Hospital durant la Guerra (enregistrada el 2009)

Us oferim una entrevista en vídeo que vam realitzar l’any 2009 a Tomàs Mercadal i Fortuny, que durant la Guerra Civil treballava a la farmàcia de l’Hospital de Manresa. L’anomenaven el Tomaset o el nen de la farmàcia, ja que aleshores tenia 13 anys. Mercadal fou un testimoni d’excepció d’un període especialment difícil de la història de l’Hospital.

A l’entrevista, hi explica les seves vivències del temps de la guerra, els serveis que oferia l’Hospital, els metges que hi treballaven, la presència de persones d’Església malgrat la persecució religiosa i com dues monges hi van continuar treballant i fent una tasca extraordinària, amb la permissivitat de la CNT.

Mercadal també ens recorda la conversió del centre en hospital militar, els efectes dels bombardeigs franquistes, el desmuntatge precipitat de l’Hospital al final de la guerra i l’empresonament de Francesc Padró, que n’era el director.

Podeu veure l’entrevista a Tomàs Mercadal en aquest enllaç.

Buscar a tot memoria.cat