Publiquem una entrevista a Antonio López-Carrasco, jutge instructor de les detencions de 1975 a Manresa

La nostra Associació publica el vídeo d’una entrevista al jutge Antonio López-Carrasco, magistrat que va instruir a la capital del Bages el cas que va comportar la detenció de prop de 25 militants antifranquistes de Manresa i Berga la tardor de 1975. El desembre de 2010 vam dedicar un web específic als fets (www.memoria.cat/detencions1975). Ara publiquem aquesta entrevista, realitzada per Oriol Luján i Joaquim Aloy, per tenir una visió més completa del que va succeir.

Mai fins ara l’exjutge no havia parlat en públic tan extensament sobre aquest episodi. De fet, es poden visionar fins a 90 minuts, dels prop de 221 de la  gravació original. A la conversa, s’hi aborden diferents qüestions com la trajectòria personal del magistrat, la seva experiència com a policia, la participació en casos com l’afer Sofico o la intervenció per evitar l’enderrocament del Casino de Manresa.
Un dels temes que ocupen més espai són les denúncies de maltractaments dels detinguts el 1975 i l’aplicació a alguns dels arrestats del decret-llei de prevenció de terrorisme, que comportava que la Guàrdia Civil els pogués retenir fins a deu dies en comptes de tres.  A l’hora de valorar la seva intervenció en aquest cas, López-Carrasco admet que es podria haver equivocat: “Usted se está refiriendo a un caso cuando yo tenía un océano de casos. Cuidado, que en este tipo de cosas, cuando uno tiene que ocuparse de 50.000 cosas, algo se le puede pasar. No me estoy justificando, pero es posible que alguna cosa de estas se deslizara.”
Buscar a tot memoria.cat