Publiquem una àmplia informació sobre una vaga obrera de la Fàbrica Nova de Manresa, de juny de 1945, completament desconeguda fins ara.

També els noms de més de 2.000 treballadors/es de Bertrand i Serra dels anys 1945 i 1946

Avui en una roda de premsa celebrada a la Fàbrica Nova hem presentat unes informacions inèdites de gran interès històric: el contingut d’un expedient judicial sobre una vaga obrera que es va fer en aquesta fàbrica el juny de 1945 i que és completament desconeguda, i una relació de noms i cognoms de treballadors/es de Bertrand i Serra dels anys 1945 i 1946.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.

El treball es pot consultar en aquest web:

www.memoria.cat/vagues-fabrica-nova-Manresa

El web ofereix aquestes informacions inèdites de la història de la Fàbrica Nova:

  • El contingut d’un expedient judicial segons el qual es va produir una vaga dels obrers i les obreres de la fàbrica el juny de 1945, és a dir, set mesos abans de la històrica vaga de gener de 1946 i que apareix a la major part de la historiografia del moviment obrer antifranquista com la primera vaga important del franquisme. En canvi, la vaga de juny de 1945 ha estat completament desconeguda fins ara, sense ser esmentada en cap estudi del moviment obrer d’aquesta època. Encara que no es pot comparar amb la durada, l’extensió i la significació de la vaga de 1946, la vaga de 1945 adquireix rellevància com a precursora de les vagues que vindran després. En aquest web aportem una informació àmplia i detallada d’aquest important fet històric de 1945.

 

  • Una informació, també inèdita, dels noms i cognoms de 2.145 treballadors/es de Bertrand i Serra, que sorgeix del creuament de dades de dues fonts oficials diferents.

 

Complementem la informació de 1945 amb un mapa dels domicilis dels treballadors/es i un requadre del nombre de treballadors/es distribuïts per sexes, per torns i per seccions.

Al costat d’aquestes dues informacions inèdites, apleguem també aquí la documentació de la històrica vaga de gener de 1946 que ja havíem publicat en d’altres apartats del nostre portal, especialment al web www.memoria.cat/franquisme, on recollíem el diari de Laura Sanmiquel, treballadora que va escriure en una llibreteta el dia a dia de la vaga. Ara oferim un vídeo, enregistrat l’any 2006, on la mateixa Laura Sanmiquel llegeix les seves notes dels dies de la vaga i una entrevista -dividida en diferents fragments- a la Laura Sanmiquel i a la Pepita Burgués, també del 2006, i en bona part inèdita.

Finalment, presentem un requadre amb xifres de grups familiars dels treballadors i treballadores de les fàbriques  i una explicació dels sous aproximats que cobraven durant aquells anys. També, una cinquantena de fotografies de la Fàbrica Nova, un llistat de les primeres vagues obreres del franquisme i una àmplia bibliografia.

Aquest web vol contribuir a la recuperació de la memòria històrica del primer moviment obrer del franquisme i, alhora, fer un petit homenatge a aquests treballadors i treballadores de la Fàbrica Nova que, amb la seva lluita per a una societat més justa, van fer història.

 

Buscar a tot memoria.cat