Publiquem un centenar d’àudios d’Àngel Servet, de l’any 1978, sobre els noms dels carrers de Manresa

Hem creat un web amb un centenar d’àudios de l’erudit manresà Àngel Servet i Martí sobre els noms dels carrers de Manresa, àudios enregistrats el 1978, quan es treballava per normalitzar el nomenclàtor manresà després de la dictadura.

Començant pel carrer d’Alfons XII  i acabant amb el de Vallfonollosa i altres, el prestigiós lingüista Àngel Servet i Martí (1920-1989) expressa la seva opinió sobre quins noms de carrers cal conservar i quins restituir. I sovint no es limita a explicar què sap de cada nom, també recomana, per exemple, que tots els carrers portin la preposició, critica que es posi el nom de l’ofici davant del nom i també l’abús de noms i sants del nomenclàtor manresà. Alhora demana un carrer per a Lluís Companys i un carrer per a Joan Selves i Carner.

En aquestes converses Servet també rememora les classes en català que s’havien organitzat a Manresa durant els anys més durs del franquisme i les conferències prohibides per la policia. Apassionat de la llengua i la cultura, també explica els avatars de la producció del diccionari Alcover-Moll, la reconciliació entre Mossèn Alcover i Pompeu Fabra i la no reconciliació entre Alcover i Francesc Cambó. Es mostra dolgut i crític contra la forma d’actuar de l’Institut d’Estudis Catalans, amb referències explícites a Joan Coromines i Ramon Aramon i comenta l’atemptat al domicili de Joan Fuster que havia tingut lloc un dels dies de les entrevistes.

40 anys després d’aquests enregistraments, la saviesa d’Àngel Servet se’ns torna a fer ben present a través de la seva veu inconfusible.

L’adreça del web és la següent:
www.memoria.cat/AngelServet-carrers

Autor de les entrevistes: Joaquim Aloy
Dates de les entrevistes: 4, 11 i 18 de novembre del 1978
 
Associació Memòria i Història de Manresa

Buscar a tot memoria.cat