Publiquem set cartes inèdites de Pau Casals

Escrites entre 1945 i 1948, expressaven l’esperança de tornar aviat a Catalunya

http://www.memoria.cat/creus.casals

Us oferim nova documentació inèdita de gran interès. En aquesta ocasió: set cartes, dues targetes i una felicitació que Pau Casals va enviar al polític i industrial Jaume Creus.

De les set missives, tres són de 1945, dues de1947 i dues més de 1948. Pau Casals hi reflecteix l’alegria per la victòria dels aliats a la Segona Guerra Mundial i l’esperança a poder tornar a Catalunya, compartida amb els exiliats: “La nostra alegria és gran –escrivia el maig de 1945-. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa. Suposo que a San Francisco s’ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia”.

Tanmateix, les potències aliades no farien res per treure Franco del poder i la decepció de Casals –efectivament- seria enorme: “…la pobra Catalunya nostra serà destrossada! Quina traïció, quina cosa! És el col·lapse de la meva vida!” –manifestà al doctor Trueta en constatar l’actitud dels aliats.

Molts catalans, entre ells el mateix Pau Casals, no podrien tornar i moririen a l’exili. Jaume Creus, que s’havia exiliat també el 1939, va tornar el 1949.

Podeu veure les cartes, la corresponent transcripció i una selecció de les frases més significatives en aquest enllaç:

http://www.memoria.cat/creus.casals

Buscar a tot memoria.cat