Publiquem la relació dels més de 3.600 “biberons” de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41

Memòria.cat, el nostre portal de webs, publica la relació de tots els membres de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41, la d’aquells joves que van haver d’anar al front de guerra només quan tenien 17-18 anys i que, per aquest motiu, van rebre el nom de “biberons”. Els membres de l’Agrupació van tenir la sort de sobreviure als horrors de la guerra. Milers de “biberons” van morir al camp de batalla.

És la primera vegada que es publica la relació completa dels “biberons” membres de l’Agrupació. En total són 3.664. La llista inclou els noms i cognoms, el municipi i comarca i el número de membre de l’Agrupació que tenien.

La relació ens ha estat facilitada pels fills d’Antoni Quintana Torres (Carme, Marta i Jaume), que fou el promotor, el president i, lògicament, tenia el número 1 de l’Agrupació de Supervivents. Els agraïm plenament la seva disponibilitat i confiança. Antoni Quintana el juliol de 1982 va escriure una carta als diaris “La Vanguardia”, ”Avui” i “El Correo Catalán” en què proposava «celebrar una diada especial o trobada» dels “biberons”. La resposta va ser extraordinària. El mateix octubre d’aquell any ja se celebrava a Capellades la primera trobada de “biberons” i el 23 de febrer del 1983 es constituïa l’Agrupació. En total se celebrarien 30 trobades fins a la seva dissolució el 2014. Durant tots aquells anys van fer una feina formidable en favor de la pau i de record i reconeixement dels seus companys morts al front.

El llistat comprèn un total de 3.669 registres, però hi ha 5 “biberons” que estan repetits (si bé amb el mateix número), ja que són persones que al llarg dels anys van tenir dos domicilis. També  s’ha polit alguna dada errònia del llistat inicial.

El municipi amb més “biberons” de l’Agrupació és Barcelona amb un total de 704. De la comarca del Bages n’hi havia 166, dels quals 88 eren de Manresa.

Entre els membres de l’Agrupació coneguts a Catalunya destaquen els noms d’Antoni Maria Badia i Margarit, mossèn Josep Ballarín, Josep Benet i Morell, Joan Font i Romagosa (autor de Soldat de dos exèrcits. L’odissea de la lleva del “biberó”), Francesc Grau i Viader (autor de Dues línies terriblement paral·leles i Rua de captius) i Joan Llarch i Roig, autor de diversos assaigs històrics sobre la Guerra Civil.

Els “biberons” Antoni Quintana Torres i Josep Florit, davant del Monument a la Pau, a la cota 705 de la Serra de Pàndols.

 

Vegeu el llistat de membres de l’Agrupació

 

Vegeu la història de l’Agrupació de Supervivents de La Lleva del Biberó

Buscar a tot memoria.cat