Publiquem els noms de les més de 800 persones que van treballar a la Casa Jorba al llarg dels seus 70 anys d’existència

Memòria.cat publica una llista fins ara parcialment inèdita i de gran interès: la relació dels més de 800 treballadors de la històrica Casa Jorba de Manresa al llarg de setanta anys d’existència.

La llista aplega un total de 843 treballadors. D’aquests, 232 (el 27’5%) són dones, i 611 (el 72’5%) homes, perquè cal recordar que en aquella època els dependents eren predominantment masculins. El treballador més antic és Francesc Borràs Altarriba, que va entrar a l’empresa l’any 1900 i que va ser-ne director del departament artístic. La primera dona registrada és Francesca Canudas Montfort,  l’any 1909; fins al 1920 no hi entraria cap altra dona.

La relació ha estat confeccionada, d’una banda, a partir de la llista inèdita elaborada per Jaume Navarro Torras, treballador de l’empresa des del 1934, i completada per Josep R. Manuel Sabaté. I d’altra banda, a partir també de les dades publicades i recopilades l’any 1980 per Jaume Navarro Torras, Miquel Medalla Padrós i Josep Corominas Soler.

A més de la relació dels noms, al web trobareu un apartat amb els empleats més coneguts, que apareix dividit en els àmbits següents: membres de la família Jorba, escriptors/periodistes, represaliats polítics, esportistes/dirigents esportius, artistes/crítics d’art/grafistes i músics/activistes veïnals i d’entitats, col·leccionistes, polítics/sindicalistes, fotògrafs/cineastes i empresaris.

No tenim l’absoluta seguretat que la llista sigui exhaustiva, però si no fos així hi faltarien poquíssims noms. És per aquest motiu que si algú detecta cap mancança o incorrecció, demanem que ens ho faci saber al correu memoria@memoria.cat

Vegeu tota la informació en aquest enllaç: www.memoria.cat/empleatscasajorba

Buscar a tot memoria.cat