Publiquem el web “Dones manresanes. Guerra civil i repressió”

 

Des d’avui podeu trobar al nostre portal el web “Dones manresanes. Guerra civil i repressió”, que té com a objectiu rescatar de l’oblit les dones manresanes que van participar activament en la defensa de la República els anys de la guerra. L’autora és Conxita Parcerisas Estruch, membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Montserrat Planas fou la primera regidora de Manresa, Ramona Soldevila i Joana Carmona es van fer milicianes i van anar al front, la Paquita Vendrell va evacuar soldats ferits cap a França, l’Anna Solà va ser la dona que més articles va escriure a la premsa, la Maria Bergua feia de contacte entre els espanyols als camps francesos i les seves famílies, l’Antonieta Feliu es va oposar públicament a l’enderrocament de la Seu, la Margarida Artigas va ser empresonada amb 73 anys, la Dolors Molist va viure tres guerres, la Rosa Delhom i la Vicenta Cuende no van poder tornar exercir de mestres, …entre moltes altres que trobareu en aquest web i tantes altres que tenim encara per descobrir.

Les manresanes no només van cuidar les famílies i la vida de la ciutat, també van fer d’infermeres en substitució de les monges, van treballar pel front republicà des de les fàbriques, van assumir responsabilitats a les escoles, als partits, sindicats i organitzacions,… responsabilitats que mai abans havien estat al seu abast.

Algunes van ser empresonades i jutjades pel franquisme, altres es van exiliar i totes van ser doblement vençudes com a republicanes i com a dones.

Trobareu el web en aquest enllaç:

https://www.memoria.cat/manresanes-guerra-civil-i-repressio/

 

Buscar a tot memoria.cat