Publiquem el vídeo de la conferència de Josep Maria Gasol i Josep Tomàs Cabot sobre la història del cinema a Manresa, realitzada el 1995

19/9/1995: Josep Maria Gasol i Josep Tomàs Cabot, en un moment de la conferència.

 

Memoria.cat us ofereix el vídeo de la conferència “Història i inicis del cinema a Manresa. L’empresa Cabot” que el 15 de setembre del 1995 van oferir Josep Maria Gasol i Josep Tomàs Cabot a l’actual auditori de La Plana de l’Om.

L’adreça del web és: https://www.memoria.cat/historia-cinema-Manresa/

La conferència va ser la primera del Cicle “Manresa i el cinema. 100 anys de cinema”, que va programar la Fundació Caixa Manresa, amb motiu d’aquest centenari. L’acte va ser presentat per Jaume Torras i Rodergas, responsable de la Fundació.

Josep Maria Gasol hi recorda les primeres projeccions de cinema a Manresa, que van tenir lloc a finals del 1896, els locals de projecció dels primers temps, la projecció de la primera pel·lícula en color (1901) i la primera pel·lícula sonora (1929). També parla de dos grans cineastes vinculats a Manresa: Fruitós Gelabert i Badiella i Baltasar Abadal i Vallès.

Josep Tomàs Cabot hi parla del seu avi, Andreu Cabot i Puig, fill de Barcelona i casat amb la manresana Manela Verdaguer. Va ser el primer empresari cinematogràfic de Manresa, es va establir a la ciutat el 1914, va comprar el Teatre Nou i hi va instal·lar una cabina de projecció; el 1919 va llogar el Teatre Conservatori i el 1927 va inaugurar el Teatre Kursaal. Va crear la seva pròpia productora (Iris Films, i després Cabot i Puig) i va construir els estudis cinematogràfics a la carretera d’Horta.

També parla de l’amistat d’Andreu Cabot amb Fruitós Gelabert (als seus estudis hi va realitzar 32 documentals sobre natura), del desgraciat final del fill d’Andreu Cabot, Moisès Cabot (mort cremat en una cabina de projecció al front de guerra, el 1938) i del pas de l’herència dels cinemes cap a l’empresari Modest Padró, que va aconseguir el Kursaal, el Conservatori, el Goya i l’Olympia. També hi explica la compra del Teatre Kursaal per part de l’Ajuntament de Manresa.

 

 

Buscar a tot memoria.cat