Publiquem el guió i els textos de l’acte commemoratiu dels 90 anys de la proclamació de la República el 14 d’abril del 1931

 

Amb paraules d’una vintena de testimonis de l’època, entre els quals Josep Maria Planes, Amat-Piniella, Jacint Carrió, Farreras i Duran, Josep Pla, Antonio Machado, Victoria Kent, Moisès Broggi, Josep Maria Sagarra, Aurora Bertrana, Frederica Montseny i J.V. Foix

Dimecres passat, a iniciativa de l’Ajuntament de Manresa, es va celebrar a la Plaça Major de Manresa un espectacle commemoratiu del 90è aniversari de la proclamació de la República.

L’espectacle va ser interpretat per actors i actrius del Grup de Teatre els Carlins de Manresa (Pere Font, Marc Freixa, Laia Oliveras, Ivan Padilla, Xavier Serrano, Àngels Torrens i Txell Vall, dirigits per Fina Tapias) i va comptar amb la recerca i assessorament històric de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

L’obra recull nombrosos records i testimonis escrits sobre la proclamació de la República: Josep Maria Planes, Joaquim Amat-Piniella, Antonieta Feliu i Miró, Jacint Carrió i Vilaseca, Francesc Farreras i Duran, Pedro Flores Martínez, Ferran Planes i Vilella, Vicenç Prat i Brunet, Emilià Martínez Espinosa, Josep Pla, Antonio Machado, Victoria Kent, Moisès Broggi, Josep Maria Sagarra, Aurora Bertrana, Mercè Rodoreda, Frederica Montseny, Teresa Rovira i Comas, Josep López-Picó, Lluís Aymamí, Ramon Fernández Jurado, J.V. Foix i Víctor Torres. També recupera els àudios del president Francesc Macià de proclamació de la República Catalana i els dels manresans Àngel Servet i Martí i Josepa Prunés Ibáñez, i es fa una locució radiofònica simulada sobre com va ser la proclamació de la República a Manresa.

L’ambient general del 14 d’abril del 1931 era la d’un esclat de joia col·lectiva. La sobtada arribada d’un nou règim republicà generà grans esperances entre la població. Tot el que es va viure aquell dia, d’entusiasme, il·lusió, eufòria, de les ànsies de llibertat, les manifestacions arreu del país… queda reflectit en aquests textos que els actors i actrius van interpretar magníficament.

Aquí trobareu el guió i els textos de l’espectacle, que, d’altra banda, moltes persones ens havíeu demanat. També expliquem la simbologia utilitzada durant l’acte, amb les dues banderes que hi apareixen, la catalana i la republicana, i les imatges dels quatre plòters que es van desplegar al llarg de l’espectacle.

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat