Publiquem el dietari d’exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet

Presentem un web amb unes aportacions de notable interès del prestigiós activista, intel·lectual i polític republicà Vicenç Prat i Brunet, que va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa durant la República i que es va haver d’exiliar els primers anys del franquisme.

El web publica íntegre el seu dietari d’exili (titulat França, 1939-1942), un exili que visqué en diferents camps de refugiats. El text, que ofereix una visió devastadora de la desfeta de la República, es va editar fa anys, però l’edició està exhaurida. En aquest web podem veure el dietari manuscrit digitalitzat, la seva transcripció i les fotos i dibuixos que l’acompanyen.

El web fa una altra aportació rellevant: la publicació de 21 cartes inèdites de Vicenç Prat escrites des de l’exili al seu amic Ramon Martí Farreras, un altre manresà també exiliat a França. Es tracta d’un testimoni colpidor i lúcid de la diàspora dels perdedors de la guerra civil. Finalment, recuperem una part important de les seves Memòries, escrites durant la postguerra.

El web també vol ser un petit homenatge a aquests dos manresans que, pel fet de ser representatius de la seva generació, tenen un valor de símbol.

El web, que ha estat possible gràcies al suport del Memorial Democràtic, porta per títol “Vicenç Prat: petjades d’un amarg exili”, i té aquesta adreça: www.memoria.cat/exili-vicenc-prat

Dietari Vicenç Prat i Brunet

Buscar a tot memoria.cat