Publiquem documents inèdits dels presidents Josep Irla i Joan Casanovas

A partir d’avui podeu veure al nostre portal de webs www.memoria.cat nous documents inèdits de gran interès històric.
En aquesta ocasió, es tracta de tres cartes i una targeta de Joan Casanovas -president del Parlament entre 1933 i 1938- i una carta del president de la Generalitat a l’exili Josep Irla. Totes les epístoles són inèdites i van  adreçades al polític i industrial Jaume Creus, de qui també es mostra una lletra que va enviar a Josep Irla cinc dies després de l’afusellament de Lluís Companys.
També publiquem nou fotografies –algunes fins ara mai vistes- de l’enterrament de Joan Casanovas a Perpinyà, el 9 de juliol de 1942.
Les tres cartes de Joan Casanovas van ser escrites entre juliol i setembre de 1939. Hi defensa clarament la independència de Catalunya (“l’afany que sempre hem tingut per la nostra independència ja no ens el pot discutir ni condicionar ningú”), critica durament Companys i Negrín i la seva “política del desastre”, explica que Macià va renunciar a la República Catalana per evitar una Guerra Civil i defensa el paper de Catalunya els últims mesos de la guerra.
La darrera carta fou escrita pocs dies després de l’inici de la Segona Guerra Mundial. Casanovas hi expressa les seves esperances després que el “boig germànic” hagi “imposat l’estat de guerra a Europa” i que “les democràcies hagin reaccionat molt bé”. 
És important també l’epístola de Jaume Creus a Josep Irla, redactada cinc dies després de l’afusellament de Companys, en què demana al nou president la unió de tots els catalans i li prega que si li fa por el càrrec dimiteixi.
Podeu veure les fotografies, les cartes -amb la corresponent transcripció- i una selecció de les frases més significatives en aquest enllaç:

www.memoria.cat/creus.casanovas 

Buscar a tot memoria.cat