Presentem dos documents històrics inèdits del Convent de Santa Clara de Manresa

Memòria.cat us ofereix la transcripció de dos documents inèdits de gran interès històric del Convent de Santa Clara de Manresa.

Es tracta d’unes cròniques manuscrites del segle XX redactades per les monges dominiques del Convent. Ara es donen a conèixer per primera vegada.

El web ha estat presentat aquest matí al mateix Convent de Santa Clara per Marc Torras, director de l’Arxiu Comarcal del Bages; Sor Lucía Caram i Sor María Pilar Eguiluz, del Convent de Santa Clara i Joaquim Aloy, president de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Al primer document es relaten els fets de la Setmana Tràgica (1909), que va comportar l’exclaustració de les monges durant cinc dies. S’hi descriu la seva angoixa en veure que els escamots revolucionaris havien començat a cremar esglésies, la sortida del convent i el seu refugi en cases de familiars i veïns. El document explica que el Convent de Santa Clara va acollir les monges de les Caputxines i les de l’Ensenyança, després de l’incendi.

L’altre document és el dietari dels fets que afectaren la comunitat entre els anys 1922 i 1958. S’hi parla de la seva vida interna: les celebracions religioses, les diferents obres de millora de l’edifici, la malaltia i mort d’algunes monges, etc. S’hi constata també la “pena” que els produeix la proclamació de la República. El capítol més extens, però, és dedicat als fets succeïts el juliol de 1936, quan es veuen obligades novament a sortir del convent i a refugiar-se en diferents cases, tret de quatre monges que s’instal·len a casa d’un capellà, que acabarà sent detingut pels revolucionaris. S’hi descriu l’entrada al convent d’un grup armat, les destrosses ocasionades i el progressiu retorn a la normalitat el 1939, amb la recuperació d’una part de documentació i de béns salvats durant la guerra.

Els documents tenen també un gran interès ciutadà ja que s’hi descriuen diferents fets de gran transcendència local. Alguns dels esdeveniments narrats eren completament desconeguts fins ara.

Podeu veure les transcripcions en el web:

www.memoria.cat/conventsantaclara

Agraïm a la comunitat del Convent de Santa Clara que ens hagi permès la difusió d’aquests documents. La voluntat comuna és la de continuar divulgant altres documents i materials d’interès històric. Per tant, es tracta d’un web obert a noves incorporacions els propers mesos.

Buscar a tot memoria.cat