Presentació d’un llibre sobre la República, la guerra i el franquisme a Navàs

S’acaba de publicar el llibre SILENCIS. REPÚBLICA, GUERRA CIVIL I REPRESSIÓ FRANQUISTA A NAVÀS (1931-1945), dels autors Jordi Algué, Miquel Arceda, Ester Llobet, Rossend Sellarès i Arcadi Vilà.

D’aquest llibre se’n faran 3 presentacions en els propers dies:

– Dissabte 24 de gener, a les 12 del migdia, a la sala d’actes de l’Escola Diocesana de Navàs (carrer Vicenç Vidal Casacuberta 2).

– Dissabte 31 de gener, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal de Palà de Torroella

– Divendres 13 de Febrer, a les 8 del vespre, a la Llibreria Parcir de Manresa.

El llibre també ha comptat amb la col·laboració de persones del poble que han facilitat informació, fotografies, documentació, o la seva memòria oral. El pròleg ha estat a càrrec de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté.

Els fets succeïts durant la República, la Guerra Civil i el primer franquisme van ser els que van marcar més diverses generacions del segle XX. Van ser uns anys de reivindicacions polítiques i socials en un poble jove, que feia poques dècades que s’havia començat a formar a partir de l’arribada de gent d’arreu. L’esperança que va suposar per a les classes populars l’arribada de la República aviat es frustraria davant la reacció dels sectors més conservadors i generaria una espiral de violència que a Navàs comença amb els fets dels Sis d’Octubre del 34, però que tindria el seu punt àlgid durant la Guerra Civil. L’arribada del franquisme, amb tot el seu desplegament repressiu, havia d’imposar uns silencis que s’allargarien més enllà de la mort del dictador; uns silencis que aquesta publicació pretén que comencin a ser escoltats.

“Aquest és un llibre d’història local bo de debò. Va a l’arrel dels problemes, analitza i presenta, exposa i mostra perquè el lector d’avui pugui interpretar uns fets que són molt intensos en el cor de les persones, en la vida passada, però ineludibles per capir que la violència és estèril i erma, i només des del diàleg, la cultura i la convivència avança la història.” (Josep Maria Solé i Sabaté)

Buscar a tot memoria.cat