Pengem a Internet 2.000 documents sobre els primers 20 anys del franquisme a Manresa

La nostra Associació Memòria i Història de Manresa ha creat el web “El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)” que conté un extraordinari volum de documentació inèdita i d’un gran valor històric: més de 2.000 documents, imatges i retalls de premsa sobre els primers vint anys del franquisme a Manresa. Pràcticament tots els documents són inèdits.

En aquest web es poden llegir bans i discursos dels alcaldes de Manresa i telegrames que van adreçar a Franco; es poden conèixer – o recordar– les grans celebracions anuals del franquisme (18 de julio, Fiesta de la liberación, Día del Caudillo,…) i el procés de construcció del monumento a los caídos, entre d’altres. A banda, s’hi troba documentació de Falange, papers sobre la División Azul i la relació de les medalles de la ciutat lliurades a jerarques significatius del règim, començant pel mateix Franco.

El web recull també documents sobre la repressió, les depuracions, la persecució de la llengua catalana i la imposició de l’escola franquista. Paral·lelament, s’hi pot veure també una quarantena de fotografies de la primera visita de Franco a Manresa. El dictador va ser rebut massivament per una ciutat que un any abans havia protagonitzat una de les primeres vagues obreres del règim a tot l’estat: la vaga de la Fàbrica Nova.

A banda, es pot constatar l’enorme pes que tenia la religió i conèixer quina era la moralitat predominant.

El web ha estat creat amb el suport del Ministerio de la Presidencia i la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. És fruit d’una recerca llarga i sistemàtica realitzada especialment a l’Arxiu Municipal de Manresa. Els autors del web són Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Josep Castilla, Pere Gasol i Oriol Luján amb la col·laboració de Jordi Bonvehí i Miquel Àngel Alfaro. D’altra banda, l’autor de l’article La població és Xavier Rubio.

El web té una versió catalana i una versió castellana. N’és l’adreça:

www.memoria.cat/franquisme

 

Al següent enllaç es pot veure una mostra de 150 documents significatius del web:

www.memoria.cat/franquisme/content/mostra-dalguns-documents-significatius-daquest-web

Aquest altre enllaç conté agrupades totes les imatges del web:

www.memoria.cat/franquisme/content/totes-les-imatges

 

Buscar a tot memoria.cat