Mort d’Emili Martínez i Lluís Calderer

En pocs dies de diferència ens han deixat dues personalitats manresanes molt conegudes, Emili Martínez Ballester (el passat dia 12) i Lluís Calderer i Cortasa (el dia 19).

Emili Martínez Ballester (Manresa, 1943), activista social, sindicalista, fou president del Centre Excursionista de la Comarca del Bages i regidor pel PSUC al primer ajuntament democràtic i un dels dirigents més significats d’aquest partit. Darrerament estava molt vinculat a la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran. Era fill d’Emilià Martínez Espinosa (CNT), darrer alcalde republicà de Manresa, que fou represaliat pel franquisme.

Lluís Calderer i Cortasa (Manresa, 1944) era mestre, escriptor, home de lletres i un extraordinari divulgador de la literatura i del cinema. Fundà amb Josep Camprubí la Unió Socialista del Bages.

Eren dues persones compromeses amb la ciutat i el país. Són dos referents.

A Memoria.cat podem veure els vídeos d’Emili Martínez parlant sobre les detencions que es van produir a Manresa els últims mesos del franquisme.

També podem veure el vídeo de la intervenció de Lluís Calderer en la taula rodona “Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1959. El cas de Manresa”, que va tenir lloc el passat 14 de novembre al Centre Cultural El Casino de Manresa.

El nostre condol a les famílies.

 

Buscar a tot memoria.cat