Mor Josep Herms i Mateu, un dels darrers representants de la “Lleva del Biberó”

Aquest dijous ha mort Josep Herms i Mateu (Avinyó, 11 gener 1920 – Manresa, 13 de juliol 2023) a l’edat de 103 anys. Herms era un dels darrers representants de la Lleva del Biberó, els prop de 30.000 joves catalans entre disset i divuit anys que van ser mobilitzats l’abril de 1938 per l’exèrcit de la República per reforçar bàsicament els fronts de l’Ebre i del Segre.

Herms vivia a Avinyó amb la seva família; el seu pare era el metge del poble. Quan va ser hora d’incorporar-se a l’exèrcit s’emboscà en els boscs propers al poble fins que a principis de febrer de 1939 fou descobert per una partida de soldats franquistes i fet presoner. Va estar internat als camps de concentració d’Igualada, Pamplona i Sant Sebastià. Alliberat, es va haver d’incorporar a l’exèrcit franquista per fer el servei militar obligatori.

Herms es va llicenciar en química i mecànica i fou un alt directiu de l’empresa Compañia Frabril de Carbones Eléctricos de Castellgalí on desenvolupà diversos procediments de millora de la producció i de materials.

Josep Herms és un dels deu biberons entrevistats per a la web memòria.cat l’any 2019 i el penúltim supervivent, el darrer és el manresà Salvador Farrés Oliveras. El funeral per Josep Herms serà aquest dissabte a les 11 del matí a l’església parroquial d’Avinyó.

https://www.memoria.cat/llevadelbibero/entrevistes-a-biberons-supervivents-del-bages-any-2019/josep-herms-mateu/

Buscar a tot memoria.cat