Memoria.cat us ofereix 4 quaderns militars franquistes que uns soldats es van deixar a Sant Joan de Vilatorrada, el 1939

Memoria.cat us ofereix de nou una documentació completament inèdita: la digitalització i transcripció de quatre quaderns d’un batalló de militars de l’exèrcit franquista que descriuen dia a dia les operacions militars de la campanya de Catalunya: recorreguts, incidències, nombre de presos, altes, baixes, etc. i que van deixar abandonats a Sant Joan de Vilatorrada.

Aquests militars pertanyien al 9è batalló del Regimiento de Infantería Burgos núm. 31, de la 82ª Divisió. A finals de febrer i primers de març de 1939 van acampar en terrenys propietat del santjoanenc Ramon Comallonga Graells (1921-2011) i el militar que els dirigia es va allotjar a casa seva mateix. És possible que fos aquest oficial qui guardés els quatre quaderns (dels quals només dos són complets) i en marxar se’ls deixés per oblit. Ramon Comallonga els va conservar tots aquests anys i no en va comunicar l’existència a la família fins pocs mesos abans de morir, el dia de Nadal de l’any passat.
En saber-ho, la seva néta, Gemma Comallonga Bacardit, es va posar en contacte amb la nostra Associació i vam tenir l’oportunitat de parlar amb el Sr. Comallonga i veure la documentació.  Ara us l’oferim íntegrament digitalitzada i transcrita en aquest enllaç:
Buscar a tot memoria.cat