Memoria.cat publica una norantena de fotografies de refugis i trinxeres de la guerra civil a la Catalunya Central

La majoria de les imatges són pràcticament desconegudes i formen part del Fons Ramon Perera de l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat

Refugi de la plaça de Sant Domènec de Manresa, el maig del 1938.

El portal de webs de l’Associació Memòria i Història de Manresa, www.memoria.cat, ofereix des d’avui una norantena de fotografies de refugis i trinxeres de la guerra civil a la Catalunya Central. Les imatges són d’un valor excepcional i molt poc conegudes per historiadors i pel públic en general.

Les fotos procedeixen del Fons Ramon Perera de l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat que va proposar a l’associació manresana de donar-les a conèixer a través del seu portal web. Ramon Perera i Comerma va ser el responsable de dissenyar i supervisar la construcció dels refugis a Catalunya, i és un símbol de la resistència antifeixista i de la defensa de la vida i la llibertat.

Memoria.cat posa ara a l’abast de tothom fotografies agrupades, ordenades i plenament identificades dels refugis antiaeris i de trinxeres dels municipis de Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Gironella, Igualada, Vic i Tàrrega. També mostren una col·lecció de fotografies de refugiats que fugien de les tropes franquistes durant el seu trajecte entre Tàrrega i Igualada.

En total, l’associació divulga una norantena de fotografies de gran qualitat i interès documental que majoritàriament es coneixeran per primera vegada, malgrat que aquest fons que ara difon Memoria.cat, ja va ser publicat, en una relació facsímil, l’any 2008, per la Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura de la Universitat Politècnica de Catalunya amb la col·laboració del Memorial Democràtic.

600 fotografies del tram final de la guerra

El portal també recull la reproducció en facsímil de tots els positivats del Fons Ramon Perera (en total unes 600 fotografies) i la descripció dels negatius amb notes manuscrites que ajuden a identificar-los. Aquesta documentació també ofereix informació sobre el tram final de la guerra, la sort dels fons de la Junta de Defensa Passiva de la Població Civil i l’anada a l’exili de Ramon Perera (març de 1939) i la seva esposa, Pilar Sanent (febrer de 1945), gràcies al fet que “els anglesos van ajudar-la a fugir d’Espanya”, després d’”haver estat agafada a la Model mantes voltes”.

La intenció de l’Associació Memòria i Història de Manresa és contribuir a la consulta i difusió d’aquest riquíssim fons fotogràfic de diferents indrets de Catalunya, especialment de Barcelona, i, consegüentment, de la immensa tasca que arreu del país van fer les Juntes de Defensa Passiva de la Població Civil per protegir els seus ciutadans dels bombardeigs feixistes.

L’adreça del web és la següent:

https://www.memoria.cat/refugis-fons-ramon-perera

Buscar a tot memoria.cat