Memoria.cat publica una entrevista en què repassa els records del traumatòleg Francesc Sant Figueras

 

Francesc Sant Figueras

 

  • Sant va formar part de l’equip de metges que va situar Manresa al cim de la traumatologia a Catalunya als anys setanta
  • El traumatòleg parla de la guerra, l’afectació de la pòlio a Manresa, l’arribada de l’anestèsia i la transformació dels hospitals manresans

 

Manresa, 15 de desembre de 2023

El portal de webs de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Memoria.cat, publica una entrevista al traumatòleg Francesc Sant Figueras, que va formar part de l’equip de metges que va situar Manresa al cim de la traumatologia a Catalunya als anys setanta.

En l’entrevista, Sant parla dels hospitals de la ciutat durant la guerra, les amputacions a primera línia de foc, la vacuna contra la pòlio o l’arribada de l’anestèsia, que va marcar un abans i un després en les operacions que es realitzaven. També repassa les vivències i records que conserva sobre l’evolució de la sanitat a Manresa. Explica la creació i l’evolució del Centre Hospitalari, el tancament de la unitat coronària i la nova reordenació sanitària a la ciutat.

Més enllà de la medicina, el document s’endinsa en la història personal de Francesc Sant, nascut a Manresa el 1935. El traumatòleg parla dels estralls de la Guerra Civil a la capital del Bages i desvetlla les ferides obertes que hi havia a Lleida durant la postguerra, ciutat on va viure amb la seva família durant uns quants anys. Allà va créixer, jugant a la vora del riu Segre, entre artefactes de la guerra, tanquetes abandonades, esquelets de soldats morts i obusos que no havien acabat d’explotar i que, per poc, li van fer perdre la vida.

En l’entrevista de Memoria.cat, Sant relata la tornada a Manresa, i rememora els estudis a l’Institut Lluís de Peguera i la seva participació en el Gremi de Sant Lluc, que estava format, principalment, per metges i artistes, i on es parlava de política, de manresanisme, de religió, i de filosofia, entre altres temes.

La conversa finalitza amb Sant desvetllant com va ser l’episodi en què va coincidir amb Josep Garriga, el presumpte agressor de Josefina Vilaseca Alsina, la nena de dotze anys que va ser víctima d’un intent de violació l’any 1952.

L’entrevista ha estat elaborada per l’historiador Joaquim Aloy i pel periodista Aleix Solernou.

Podeu accedir a l’entrevista en aquest enllaç.

 

Buscar a tot memoria.cat