Memoria.cat ofereix la filmografia del cineasta Enric Roca Carrió relacionada amb la memòria històrica

Enric Roca Carrió

Memoria.cat presenta la part de filmografia del cineasta manresà Enric Roca Carrió que pot relacionar-se amb la memòria històrica de Manresa i, al seu torn, de Catalunya. Es tracta d’aproximadament la meitat de la seva obra fílmica.

Des del juny del 2020 ja oferim tots els curtmetratges realitzats per Joan Guitart Clapera d’acord amb la seva voluntat. Ara afegim 13 films que Enric Roca ha cedit a Memoria.cat, on podran ser consultats i tenir un accés universal. Ens plau molt la seva decisió i li agraïm la seva generositat i confiança.

La filmografia que presentem contempla treballs realitzats entre els anys 1976 i 2021. Les primeres produccions són dels anys de la transició: la festa de presentació d’un Congrés de Joves, les pintades a les parets manresanes -que mostren els costums de l’època-, la retolació dels carrers en català a càrrec d’un grup de joves, l’Aplec de l’Estatut celebrat a Manresa l’abril del 1977, la Trobada de Nans i Capgrossos de Manresa 1978 i el Canet Rock també de l’any 1978. Aquests films permeten recuperar no només capítols i moments de la nostra història força desconeguts, sinó també imatges d’un paisatge urbà desaparegut o molt diferent de l’actual.

Reportatges sobre el cementiri, una instal·lació d’una cadena de donuts a Manresa (un fals documental), l’enderroc de la Sala Ciutat i l’anticlericalisme de la Guerra Civil formen part també d’aquesta filmografia de l’Enric Roca que ens ajuda a preservar la memòria del nostre passat. I en aquest sentit, cal destacar especialment el llargmetratge “Sospita de fe”, un documental de gran interès històric sobretot per la quantitat i qualitat de testimonis molt valuosos que aporta sobre la persecució religiosa viscuda a Manresa a la rereguarda republicana.

També hi podeu trobar els seus dos darrers treballs: el documental “Confinats”, un collage d’escenes enregistrades durant el confinament de la primavera de 2020 a causa de la covid i fet amb la col·laboració de molts ciutadans que aquells dies van gravar diferents escenes, i “Belles fulles tardor”, un documental sobre la relació de dues persones molt conegudes a Manresa: Salvador Farrés (un dels darrers “biberons” supervivents de Catalunya) i Joan Cals.

En aquest web apleguem també dos treballs seus que ja s’havien publicat anteriorment a Memoria.cat: les converses que va tenir amb Hilari Raguer i amb Josep Maria Gasol.

Enric Roca ha rebut diversos premis, i diferents imatges de les seves produccions han estat utilitzades en programes televisius, exposicions i altres documentals. Esperem que gaudiu de la seva rica, extensa i interessant filmografia.

Trobareu la filmografia de memòria històrica d’Enric Roca en aquest web: https://www.memoria.cat/filmografia-enric-roca/

Buscar a tot memoria.cat