Memoria.cat llança un nou web que narra l’exili de Victòria Campo Torres i el seu fill, Francesc Torras Campo, manresans que van fugir cap a França el 1939

Platja de Criel-sur-Mer. Victòria Campo Torres i Francesc Torras Campo a Criel–Sur–Mer (1939). (Arxiu de Francesc Torras Campo).

Des de l’Associació Memòria.cat llancem un nou web que detalla l’experiència de l’exili de Victòria Campo Torres i el seu fill Francesc Torras Campo, dos manresans que van viure una la migració forçada durant la “La Retirada” del 1939 i que van residir a Criel-sur-Mer durant nou mesos.

El web, titulat “L’exili de Victoria Campo Torres i el seu fill Francesc Torras Campo”, ofereix una visió completa de la seva fugida cap a França a causa de l’avenç de les tropes franquistes a Catalunya. El contingut inclou els motius de la seva marxa, i s’explica com va ser el seu viatge de Manresa al Pertús i des d’allà fins al poble de Criel-sur-Mer, al nord de França.

Dins del web, destaquen la descripció del castell de Chantereine, l’espai on van estar allotjats fins el novembre del mateix any, i la publicació del nom dels 508 exiliats que van estar allotjats amb ells -un llistat ja conegut extret dels Arxives dépertamentales Seine-Maritime-.

El web també explica l’acollida que van rebre, les seves condicions de vida i la relació dels exiliats amb la població francesa. S’exposen els motius del retorn a casa en el moment que va esclatar la Segona Guerra Mundial, i es fa el seguiment del procés burocràtic que va facilitar aquest retorn. Un dels elements més destacats és la publicació del vídeo d’una entrevista a Francesc Torras Campo, que tenia 6 anys quan va marxar i que actualment en té 91. Ell dona la visió del periple que va viure des del punt de vista d’un nen de sis anys.

L’autor del web és Jaume Esquius Jofré de l’Associació Memòria i Història de Manresa. L’adreça és la següent: https://www.memoria.cat/exili-familia-torras-campo/

 

Buscar a tot memoria.cat