Manifestem el nostre total desacord amb la decisió de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet de mantenir els noms franquistes al nomenclàtor

L’Associació Memòria i Història de Manresa ens volem posicionar públicament en contra de l’acord de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, aprovat el passat 2 de novembre en un ple municipal, de fer marxa enrere de la decisió aprovada el mes de maig de canviar els noms franquistes de tres carrers de la vila en aplicació de la Llei de Memòria Històrica i del bon sentit democràtic.

La nostra associació, que dona suport a totes les iniciatives que busquin restablir la veritat històrica i recuperar la memòria democràtica silenciada durant la dictadura franquista i ignorada durant la Transició, el 21 de març passat va participar en un acte obert a tota la població de Sant Vicenç de Castellet, organitzat per l’Ajuntament, on es va exposar amb detall la vinculació amb el franquisme dels noms que s’havien de canviar i es van explicar les biografies de les nou dones proposades per la consulta popular.

Els tres noms dels carrers, posats en plena dictadura a dos carrers de nova urbanització i a un al centre de la vila canviant-ne l’anterior denominació, suposen un enaltiment de personatges col·laboradors de violacions de drets humans i de vulneració dels drets col·lectius del poble català. L’aprovació del canvi de nom d’aquests carrers per un altre nom que reconeixia la tasca social i democràtica de tres dones rellevants tant en l’àmbit local com el nacional va semblar-nos exemplar i adequada a la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica.

Passats diversos mesos sense que s’executessin aquests canvis, vam presentar el passat 27 d’octubre una instància a l’Ajuntament preguntant per l’estat del procés de normalització democràtica del nomenclàtor municipal i evidenciant la nostra preocupació pel que semblava un canvi en l’actitud política al respecte. No vam obtenir resposta.

L’acord municipal adoptat en el ple del passat 2 de novembre que deixa sense efecte la resolució anterior de canviar el nom de tres carrers, sense fer cap esment del seu caràcter franquista ni a la Llei de Memòria Democràtica d’obligat compliment, suposa un exercici de blanqueig de la dictadura franquista que no podem compartir.

Associació Memòria i Història de Manresa

7 de novembre de 2023

Buscar a tot memoria.cat