Les memòries del surienc Pere Puig Rafart, a memoria.cat

 

 

 

Publiquem el text de les interessantíssimes memòries de Pere Puig Rafart (Súria, 1919-2003), que es titulen ‘Les meves vivències viscudes de 19 de juliol de 1936 a 24 de juny de 1945’. Les trobareu allotjades en un apartat del nostre web “Bagencs de la Lleva del Biberó” dedicat a Pere Puig i Rafart. Aquest apartat inclou una presentació del personatge, diverses fotografies, enllaços a treballs i documents que parlen de la seva vida, i la transcripció de les seves memòries, acompanyades també dels fragments més destacats.

Les memòries es van presentar ahir a la Casa de la Vila de Súria, en el transcurs d’un acte molt emotiu de recuperació, reparació i homenatge a Pere Puig Rafart. La presentació va anar a càrrec de Salvador Redó i Martí, periodista i membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa. Van intervenir-hi també l’historiador surienc Amadeu Olives Santamaria, el nebot de Pere Puig, Antoni Julián Ribera, i l’alcaldessa accidental de Súria, Alba Santamaria. Va cloure l’acte la històrica Coral La Llanterna, a la qual Pere Puig va dedicar tota la seva vida.

Les memòries rememoren uns anys d’adolescència i primera joventut de Pere Puig marcats per sempre més per la guerra. Són les memòries d’un d’aquells joves enviats a un front republicà ja clarament en declivi als quals la sort va somriure més d’una vegada.

Pere Puig Rafart va salvar la vida en situacions de perill manifest, en situacions d’heroïcitat personal, en situacions inversemblants en què la percepció del guanyador era el fidel de la balança que marcava de quina banda queia el platet; en les memòries també hi ha espai per a les situacions còmiques; durant els nou anys en què la història el va tenir lligat a l’uniforme, hi hagué temps per a tot i més.

Recomanem del tot la lectura d’aquestes memòries pel seu gran valor històric i humà i perquè són memòria viva de tota una generació.

 

Buscar a tot memoria.cat