L’Ajuntament de Manresa commemora dimecres el 90è aniversari de la proclamació de la República amb un acte que evoca les veus dels que la van viure en primera persona

La recerca i l’assessorament són de l’Associació Memòria i Història de Manresa

Ban de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa sobre la proclamació de la República.

L’Ajuntament de Manresa commemorarà el 90è aniversari de la proclamació de la República, que se celebra aquest dimecres 14 d’abril, amb un acte institucional que evocarà les veus dels que la van viure en primera persona. Es tracta d’un espectacle que ha dissenyat el grup de teatre dels Carlins, a partir de la recerca i l’assessorament que els ha proporcionat l’Associació Memòria i Història de Manresa.

L’acte tindrà lloc el mateix dia 14 d’abril, a les set de la tarda, a la plaça Major. L’aforament serà limitat. Les entrades són gratuïtes i es podran reservar a partir d’aquest divendres a les 13 hores a través de la web ajmanresa.fila12.cat.

El 14 d’abril del 1931 Manresa fou una de les primeres ciutats de Catalunya en proclamar la República: una comissió de republicans i catalanistes va entrar a l’Ajuntament de Manresa, van hissar les banderes catalana i republicana i es van fer càrrec del govern de la ciutat, enmig d’un ambient extraordinari. Al cap de poc, des del balcó de l’Ajuntament Joan Selves i Carner va proclamar la República.

Tot seguit va quedar constituïda, a l’Ajuntament,  la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, formada per 42 republicans i catalanistes. Entre ells, Tomàs Ramon Amat, Farreras i Duran, Ramon Puig i Ball, Josep Arola, Lluís Prunés i Francesc Marcet. Joan Selves i Carner n’era el president i fou elegit alcalde de Manresa.

El nostre web “La República a Manresa en un clic (1931-1936)” dedica un extens apartat a la proclamació de la República, amb nombrosos documents (dels dies 14, 15 i 16 d’abril), reproduccions de diaris, i textos, àudios i vídeos de testimonis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat