La primera vegada que Pau Casals va tocar “El Cant dels Ocells” en públic

L’Associació Memòria i Història de Manresa us desitgem bones festes i molt bon any 2020. I ho fem recuperant el document d’un gran interès històric que vam donar a conèixer l’any 2011 i que explica la primera vegada que Pau Casals va tocar el “Cant dels Ocells” en públic

Es tractava d’una carta inèdita de Joan Alavedra, secretari personal del president Macià i biògraf de Pau Casals, adreçada al director artístic del Liceu, Rafael Moragas, procedent de la col·lecció particular de Jaume Creus i Ventura.

Joan Alavedra hi explica l’emotiu homenatge que l’Ajuntament de Prada de Conflent va tributar a Pau Casals (que va ser nomenat ciutadà d’honor), l’any 1941 i, entre d’altres coses, comenta que «dies enrere, mentre assajava pensant en aquell concert, s’havia trobat, sense voler-ho, sense ni adonar-se’n, tocant “El Cant dels Ocells”, una cançó popular catalana. “Com és que aquesta cançó tan nostra, tan vostra, també, mai tocada en aquell instrument, s’havia filtrat en un moment així? Per la mateixa atracció que va dur-me, no poguent viure a la meva terra, cap a aquesta terra vostra, tan nostra, també, prop del Canigó, que és una muntanya de Catalunya, ja que d’un costat i de l’altre hi ha les mateixes cançons, que vol dir la mateixa llengua i la mateixa raça…”».

Cal remarcar que aquest nomenament de ciutadà d’honor concedit a un exiliat “roig” i amb la bandera catalana presidint l’acte se celebrava a la França de Vichy i justament quan Catalunya era objecte d’un intent de genocidi cultural per part de la dictadura franquista.

Podeu llegir aquí la carta íntegra.

Associació Memòria i Història de Manresa

Pau Casals tocant "El cant dels ocells"

Buscar a tot memoria.cat