Ja es pot visitar la impressionant pancarta descoberta ara sobre el míting Pro-Konsomol celebrat al Kursaal el 1937

Al cap de 79 anys al Museu Comarcal de Manresa s’ha fet una troballa rellevant: una pancarta de grans dimensions i a quatre colors sobre una subscripció popular que es va fer l’any 1937 per aconseguir reconstruir el vaixell Komsomol, un vaixell soviètic que havia estat enfonsat el 14 de desembre del 1936 pel creuer franquista Canarias quan transportava material per a la República.
La pancarta es va presentar dissabte al Museu Comarcal de Manresa dins el programa “Descoberta. Coneix el fons ocult del Museu”, una activitat de l’Associació per al Museu Comarcal de Manresa.

La pancarta es pot veure a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa (via de Sant Ignasi 36-40) fins el dia 11 de setembre. Els horaris són els següents: Dissabtes, de 10 a 14 i de 17 a 20h. Diumenges, de 10 a 14h. De dimarts a divendres visites concertades.

A Catalunya s’organitzà el Comitè Català Pro-Komsomol i a Manresa, el gener de 1937, es constituí el Comitè Local, que es proposà com a objectiu recaptar 50.000 pessetes per al nou Komsomol. El text de la pancarta és explícit: “La nostra consigna. La ciutat de Manresa contribuirà amb 50.000 Pts a construir el nou Komsomol”.

L’acte manresà més rellevant d’aquella campanya va ser el “Grandiós Míting ProKomsomol i d’Homenatge a la URSS” que es va celebrar al Teatre Kursaal el 28 de febrer i que va comptar amb les intervencions, entre d’altres, de Rafael Vidiella (conseller de Justícia de la Generalitat), Jaume Serra Húnter i l’ex-alcalde de Manresa Francesc Marcet. En una llotja hi havia el cònsol de la Unió Soviètica a Barcelona, Antonov Ovseenko, una persona que connectava amb la societat catalana i que, fins i tot, parlava català i que, en tornar a la URSS, va ser executat per ordre d’Stalin.
Segons la premsa manresana, el míting va ser multitudinari (“Milers de manresans emplenaren el Gran Kursaal”) i el cònsol soviètic va respondre als aplaudiments dels manresans amb els crits de “Visca Catalunya” i “Visca la República”.

Segons el Comitè Local Pro-Komsomol, “l’èxit de la recaptació –[de les 50.000 ptes. previstes] fou grandiós, fins al punt que depassà molt els càlculs fets”. Tanmateix, l’objectiu global de la campanya de reconstruir un nou Komsomolno s’assolí.

Buscar a tot memoria.cat