Mor el “biberó” Tomàs Dalmau Colom (Manresa, 1920-2022)

2/12/2018: Tomàs Dalmau, en l’acte d’homenatge als bagencs de la “Lleva del biberó”, celebrat al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa. El podem veure amb la seva filla Montserrat; la seva esposa, Margarida Marcet, i el també “biberó” Jaume Navarro, els dos darrers, traspassats recentment.

 

Dels jocs de carrer al front de guerra amb disset anys

Avui, 1 de setembre de 2022, ha mort Tomàs Dalmau Colom a l’edat de 102 que havia complert el 29 de juny passat. Tomàs Dalmau va ser un d’aquells joves manresans de disset anys que enquadrats en l’anomenada Lleva del Biberó van veure com, en el millor dels casos, se’ls estroncava la joventut per sempre. Mobilitzat el 27 d’abril de 1938 queia en mans franquistes el 24 de maig.

La seva experiència al front del Segre va ser breu però va ser simptomàtica de com anava aquella guerra a la qual havien estat cridats mentre encara jugaven al carrer. En el cas del Tomàs Dalmau, quan el van fer presoner al front del Segre, encara duia la roba de civil i les espardenyes. En el primer combat ja el van capturar; els republicans volien envoltar els franquistes i van ser aquests els que van envoltar els republicans; el nombre de morts i de ferits feia feredat; de tant pujar i baixar un turó que havien de conquerir, el Tomàs es quedà sense les espardenyes amb què va sortir de casa, va acabar descalç, però sortosament viu: «Vam travessar les línies sense saber-ho i allà vaig quedar presoner. Veies gent però no sabíem si eren dels nostres o dels altres. Des de dalt veiem la Pobla de Segur i Tremp que ja eren dels feixistes».

Tomàs Dalmau ha estat memòria viva d’aquella guerra i dels seus horrors afegits. Membre actiu de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41, va explicar sempre i sense entrebancs la seva experiència a tot aquell que se li va acostar per a saber.

L’Associació Memòria i Història de Manresa vol expressar el seu condol a la família i, alhora, agrair públicament a Tomàs Dalmau la seva plena disposició a col·laborar amb nosaltres sempre que se li ha demanat. El desembre de 2018, Tomàs Dalmau Colom va ser homenatjat a l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb la resta de “biberons” bagencs supervivents.

A www.memoria.cat podem escoltar el seu testimoniatge en les següents entrevistes:

Entrevista dins del web “La República a Manresa en un clic (1931-1936)”, enregistrada l’any 2006, on ens parla dels seus records de la proclamació de la República i la visita del president Macià a Manresa, sobre la piscina municipal i l’Escola del Mestre Albagés.

Entrevista al web “La repressió franquista en la veu de les víctimes”, enregistrada el 2008, on ens explica el seu empresonament pel règim franquista entre els anys 1938-1940 a Tremp, Osca, Saragossa, Miranda de Ebro, Santoña i Mallorca:

Entrevista al web “Bagencs de la “Lleva del biberó”, enregistrada el 2019, on ens parla de quan va ser cridat a files als 17 anys, dels horrors de la guerra i del seu empresonament.

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat