Gràcies, Josep Maria Espinàs

Els vídeos de l’entrevista sobre la seva estada a Manresa
durant els anys 1948 i 1949

 

En la mort de l’estimat escriptor Josep Maria Espinàs, recuperem l’entrevista -enregistrada en vídeo- que Josep Alert, Joaquim Aloy i Pere Gasol li van fer el gener del 2010, al seu domicili, sobre la seva estada a Manresa. I és que Josep Maria Espinàs va estar durant sis mesos (tardor 1948-primavera 1949) fent el servei militar a la caserna del Carme de Manresa, com a alferes de milícies. Després de Barcelona, Manresa ha estat la ciutat on ha viscut més temps.

L’entrevista es desglossa en 20 vídeos (d’una durada total d’una hora) i aplega els records i les impressions de l’estada manresana de Josep Maria Espinàs: les anècdotes viscudes a la caserna, la seva visió de la ciutat… Tot plegat, relatat amb la gràcia, senzillesa, amenitat i precisió descriptiva que sempre el van caracteritzar. A l’entrevista, entre altres qüestions, parla també dels seus llibres i articles -es defineix com a “un escriptor que narra coses”- i explica els seus records sobre Joaquim Amat-Piniella.

Podeu veure l’entrevista en aquest web: www.memoria.cat/espinas

Cal agrair a Josep Maria Espinàs el seu compromís, la seva fidelitat al país, la seva capacitat d’observació, la seva mirada extraordinària sobre la vida quotidiana i l’immens llegat literari que ens deixa. Trobarem a faltar l’estimat Josep Maria Espinàs i Massip.

Buscar a tot memoria.cat