Exposició “I tu què has fet per la victòria? Els refugiats: l’altra cara de la Guerra civil a Manresa”

De la mà de Memòria i Història de Manresa, es mostren per primera vegada diferents fitxes d’ingressos hospitalaris de Sant Andreu entre 1936 a 1939 dels quals molts corresponen a refugiats

En el marc de l’exposició “I tu què has fet per la victòria? Els refugiats: l’altra cara de la Guerra civil a Manresa” ubicada a les sales del Claustre del Museu Comarcal, l’associació Memòria i Història de Manresa presenta el fitxer que substancia l’acollida mèdica de refugiats de guerra d’arreu d’Espanya a l’Hospital de Sant Andreu.
És la primera vegada que les fitxes veuen la llum pública i ho és gràcies a la voluntat de la Fundació Sant Andreu Salut perquè aquesta i altra documentació de l’època quedi dipositada a l’Arxiu Comarcal del Bages.
En la vitrina corresponent a la documentació oficial generada per la presència de gairebé 3.000 refugiats a la ciutat, es mostra un arxivador de fusta, tosc, sense gens de gràcia, però funcional, fet expressament per a les fitxes de les quals se n’ensenyen vuit, a l’espera d’un estudi aprofundit que s’haurà de fer un cop el material estigui dipositat a l’ACBG.

Vuit de les desenes de persones refugiades ateses a l’hospital de Sant Andreu de Manresa.

Constantina Álvarez Alvárez, de Candanedo, Lleó.
-Aquesta noia, de 22 anys, mare de tres fills, deuria tenir un final d’embaràs complicat, atès que va ingressar a l’hospital el 18 d’octubre de 1937, la seva quarta filla va néixer el 6 de novembre i li van donar l’alta el dia 14.

Felipe Arias García, de Santa Lucía, Lleó
-Aquest pare, de 65 anys, fou internat a causa de la sarna que deuria tenir en un grau important ja que va necessitar un ingrés a l’hospital de vint-i-dos dies. Va arribar com a refugiat a Manresa amb la seva muller i tretze fills.

Isabel Arroyo Zurita, d’Almodóvar, Córdoba
-Aquesta refugiada, de 44 anys, va fer cap a Manresa amb sis fills. Estava embarassada i va tenir un avortament. Va ingressar a l’hospital el dia 11 d’octubre i li van donar l’alta el dia 19.

Lídia Barrena Goñi, d’Elduayen, Guipúscoa.
-Aquesta noia, vídua, de només 17 anys, fou ingressada per donar a llum. L’embaràs deuria de ser d’un cert risc, atès que va romandre a l’hospital des del 5 d’octubre de 1937 fins el 22 de gener de 1938. Va tenir una nena.

Encarnación Hernández Vilar, de Novés, Toledo
-Aquesta mare de família amb set fills fou ingressada el 22 d’abril per una nefritis causada per la infecció dels teixits del ronyó que afecta el correcte filtratge de la sang. Necessità un ingrés de setze dies.

Ángel Huelsa Fernández, d’Errentería
-Aquest noi, de 16 anys, es va encomanar del tifus; ingressà a l’hospital el 19 d’octubre de 1938 i moria a causa d’una endocarditis infecciosa el 7 de novembre.

Rosario Sánchez Noriega, d’Astúries
-Aquesta mare, de 49 anys, va contraure el tifus i morí al cap de sis dies d’haver estat ingressada; deixà marit i nou fills.

Núria Solsona Sanjuán, de Lleida
-Aquesta nena d’un any i mig, la primera filla del Manel i l’Àngela, desplaçats a Manresa des de Lleida, va morir d’una infecció intestinal complicada amb una pulmonia l’endemà d’haver estat ingressada a l’hospital.

L’exposició es pot veure a les Sales del Claustre del Museu de Manresa des del 20 de juny al 29 de setembre, de dimarts a dissabte de 18 a 20 h.

 

Buscar a tot memoria.cat