Ens ha deixat Salvador Farrés Oliveras, als 103 anys

Era un dels darrers membres de la “Lleva del biberó”

Aquest matí ha mort a l’edat de 103 anys el manresà Salvador Farrés Oliveras, un dels darrers membres de la “Lleva del Biberó”.

Farrés va néixer a Manresa el 4 de setembre de 1920, tenia disset anys quan el van mobilitzar per anar al front amb l’exèrcit de la República, va ser un d’aquells milers de joves catalans a qui la guerra va robar la joventut sinó la vida. Farrés va ser dels que va tenir sort i va poder tornar a casa. Marxava de Manresa el 27 d’abril de 1938 i no tornaria lliure d’armes fins el 5 d’octubre de 1945; en total set anys i mig entre la guerra, el camp de presoners i el servei militar obligatori a l’exèrcit franquista.

«Una guerra és molt dolenta, però més dolenta és una guerra civil». Hem manllevat aquesta afirmació de l’entrevista que li vam fer a Salvador Farrés durant el 2019 juntament amb altres nou biberons bagencs més.

L’epopeia de Salvador Farrés va començar al poble de Taús, l’Alt Urgell, va passar pel cap de pont de Serós «on tots els que pujaven, s’hi quedaven»; va fer cap al front de l’Ebre i el van fer presoner a la Bisbal de Falset. Del Priorat cap al camp de presoners franquista d’Astorga d’on en va sortir l’11 de març, però se’l van quedar per fer de soldat.

Salvador Farrés participava en la trobada anual commemorativa de la batalla de l’Ebre a la cota 705 de la Serra de Pàndols, Terra Alta, que es fa cada 25 de juliol i on s’homenatja els milers de soldats morts en la contesa. A les dues darreres edicions va ser l’únic “biberó” que hi va poder ser present. En la darrera edició de 2023, Farrés encara va assistir a l’acte on va coincidir amb un grup de joves, la majoria de disset anys, que participaven en una experiència de neteja i descoberta de restes de la guerra civil a la zona i que van quedar impressionats amb el testimoni de Farrés: un avi centenari que tenia la mateixa edat que ells quan fou cridat a files.

Aquí podeu veure un vídeo de la seva participació a la trobada de l’any 2017, on també ens parla de les seves impressions de la Batalla de l’Ebre.

Salvador Farrés, com la resta de “biberons” bagencs supervivents va ser homenatjat a l’Ajuntament de Manresa el desembre del 2018.  D’altra banda, el cineasta manresà Enric Roca Carrió va produir aquest documental, titulat “Belles fulles de tardor”, sobre la relació entre Salvador Farrés i Joan Cals.

L’Associació Memòria i Història de Manresa vol expressar el seu condol a la família i, alhora, agrair públicament a Salvador Farrés Oliveras la seva generositat, la seva empatia, la seva plena disposició a col·laborar amb nosaltres sempre que li hem demanat i, sobretot, la seva extraordinària lliçó de vida. Ens ha deixat un home bo, que es feia estimar i del qual sempre conservarem un record entranyable.

Buscar a tot memoria.cat