Ens deixa Maria Selves Baltiérrez

12/7/1936: acte del trasllat de les despulles de Joan Selves i Carner al panteó erigit per l’Ajuntament al cementiri de Manresa. L’alcalde Francesc Marcet s’adreça als assistents. Al seu davant les filles de Joan Selves, la Carme i la Maria.
12/7/1936: acte del trasllat de les despulles de Joan Selves i Carner al panteó erigit per l’Ajuntament al cementiri de Manresa. L’alcalde Francesc Marcet s’adreça als assistents. Al seu davant, les filles de Joan Selves, la Carme i la Maria (a la dreta).

Avui, als 97 anys, ens ha deixat Maria Selves Baltiérrez, filla de Joan Selves i Carner, l’alcalde que va proclamar la República a Manresa i que va exercir càrrecs de molta responsabilitat a la Generalitat republicana.

Els historiadors hem d’estar molt agraïts a la Maria Selves per la seva plena predisposició a col·laborar sempre que se li ha demanat. Volem destacar la seva col·laboració, conjuntament amb la de la seva germana, en l’exposició “Joves i republicans”, una mostra celebrada l’any 2001, que també tenim en format web a Memoria.cat, i també en la confecció del web “La República a Manresa en un clic (1931-1936)”. És en aquest apartat on podem sentir la seva veu parlant, entre altres coses, de com era el seu pare, de com Lluís Companys no li va acceptar “de cap manera” la dimissió que li va presentar quan estava malalt, de l’estupefacció de Joan Selves en sentir les barrinades de perforació d’un túnel executades per ordre de Josep Dencàs en preparació del Sis d’Octubre -uns fets que el seu pare hauria desaprovat totalment- i de l’acte “molt bonic” del trasllat de les despulles de Joan Selves al panteó erigit per l’Ajuntament al cementiri de Manresa, el 12 de juliol del 1936.

Justament avui hem publicat a Memoria.cat un extens article de Josep Oliveras i Samitier on, entre molts altres records de la família Selves, fa referència a les visites que quan era un infant ell feia a casa de la Maria Selves i la seva mare, Carme Baltiérrez, tant al seu domicili de Manresa com a la masia Selvas de Castelltallat.

Maria Selves ens deixa poc després de la publicació de la biografia del seu pare, obra de l’historiador Joan Esculies, a la qual va aportar tot el seu testimoniatge i un munt de fotografies.

L’Associació Memòria i Història de Manresa vol manifestar públicament el seu profund agraïment a Maria Selves per la seva col·laboració amb els historiadors i el nostre condol a la família.

Buscar a tot memoria.cat