En record de Josep Badia i Torras

Josep Badia, en la seva intervenció al míting de la Diada Nacional a Manresa, el 10 de setembre de 1976

El passat dilluns 17 de juny va morir, a l’edat de 87 anys, el callussenc Josep Badia i Torras, un dels protagonistes de la transició política de Catalunya.

Badia va exercir el càrrec de secretari general del Partit Carlí de Catalunya de 1973 a 1978. El 1980 ingressà al PSC. Va ser regidor de l’Ajuntament de Callús de 1983 a 2003, tant al govern com a l’oposició.
El 1976 Badia va ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva intervenció al multitudinari míting de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat per l’Assemblea del Bages, el 10 de setembre, al pavelló del Congost de Manresa, al qual memoria.cat va dedicar aquest web específic.

La Guàrdia Civil assegurava que durant el míting els havia acusat de l’assassinat de Jesús Maria Zabala. Com es pot comprovar escoltant l’àudio, Badia en cap moment no va fer aquesta afirmació.
Les dues intervencions de Josep Badia a l’esmentat míting es troben a l’inici i al final de l’àudio. Tot el document sonor està transcrit per facilitar-ne la comprensió. Com es pot escoltar, les paraules de Badia van ser interrompudes en diverses ocasions per aplaudiments i per crits de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia!”.

Àudio i transcripció del míting del 10 de setembre de 1976, al pavelló del Congost de Manresa

Buscar a tot memoria.cat