Els records d’un soldat manresà que el 19 de juliol del 36 va participar enganyat en el cop d’estat contra la República

El manresà Sadurní Arroyo (1917)  estava fent el servei militar a la caserna de la guarnició militar Alcántara 14, de Barcelona. El 19 de juliol del 1936 el seu tinent coronel (en funcions) va aplegar tots els soldats i els va fer una arenga perquè sortissin a defensar la República. En realitat, les seves intencions eren molt diferents: ocupar Ràdio Barcelona i participar en el cop d’estat del general Franco contra la República. Les tropes van ser rebudes a trets pels milicians a la plaça d’Urquinaona  i no van poder acomplir els seus objectius. Els soldats van ser detinguts i van estar dos dies tancats en un cinema. Després els van dur cap al Front d’Aragó.

Sadurní Arroyo -que durant la Guerra va arribar a ser capità de l’exèrcit de la República- el vam entrevistar el març del 2009 perquè va estar empresonat en tres camps de concentració franquistes. Podeu escoltar les seves vivències com a pres en aquest enllaç.

Durant aquella entrevista ens va sorprendre l’explicació de la seva participació involuntària en el cop d’estat, de les seves sospites en veure com, dies abans del 19 de juliol, s’establien nombrosos enllaços entre la seva caserna i la de Pedralbes i s’incorporaven molts soldats com a voluntaris. Després sabria que, en realitat, eren falangistes que hi ingressaven per participar en el cop d’estat. Segons ell mateix explica, el 19 de juliol els oficials els van dir que no disparessin contra cap civil que portés un braçalet verd, ja que en realitat eren colpistes.

Podeu escoltar els seus records en el vídeo adjunt:

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat