El web de Joaquim Amat-Piniella recupera l’àudio d’una conferència de Montserrat Roig sobre l’escriptor manresà

La xerrada de Montserrat Roig va tenir lloc a Manresa el 1974, poc després de la mort de l’escriptor. Roig hi llegeix també fragments de K.L.Reich.

El web de Joaquim Amat-Piniella ja incloïa des dels seus inicis sis fragments breus d’aquesta conferència. A partir d’avui l’oferim amb més bona qualitat i pràcticament íntegra. Només se n’han perdut els darrers minuts, ja que la cinta de casset original (dipositada a l’Arxiu Nacional de Catalunya) està tallada. Tot i això, coneixem les paraules de Montserrat Roig que no es conserven enregistrades, perquè corresponen a la lectura que fa d’aquesta carta que li havia enviat l’escriptor manresà el 6/3/1973, que també es reprodueix al web.

Aquest àudio, que es fa públic per primera vegada, té un gran valor històric, tant pel contingut de la conferència en si mateix,  com pel relleu dels dos protagonistes -Joaquim Amat-Piniella (1913-1974) i Montserrat Roig (1946-1991)-, que van establir una intensa relació d’amistat a partir de 1971 i fins a la mort d’Amat, el 1974. Cal recordar que el llibre Els catalans als camps nazis, Montserrat Roig el va dedicar a Amat-Piniella. Al pròleg, s’hi pot llegir que deu l’existència de l’obra “a Amat-Piniella, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida…”
El Web de Joaquim Amat-Piniella, del qual és autor Joaquim Aloy, va ser destacat l’any 2004 pel jurat del 4t Premi Lletra de pàgines web de literatura catalana per ser “un punt obligat de referència sobre l’autor pel volum i la qualitat de la informació i la documentació aplegades”.
Buscar a tot memoria.cat