Documents de l’Arxiu de Salamanca aporten noves dades sobre les detencions del 1975 a Manresa

Finalment, hem aconseguit que l’Arxiu de Salamanca ens faciliti una part de la documentació que havíem reclamat insistentment i que fa referència als interrogatoris que la Guàrdia Civil va efectuar a tres dels cinc empresonats en les detencions de militants antifranquistes manresans, a la tardor de 1975: Josep Fuentes, Joan Sala i Manuel Ramos. El web Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octubre-desembre 1975) (www.memoria.cat/detencions1975) es va haver de presentar el desembre passat sense aquests documents.

Aquests informes de la Guàrdia Civil aporten noves dades sobre el cas. D’una banda, tracten del contingut de la reunió que va tenir lloc a casa de Joan Sala l’1 d’octubre de 1975, pocs dies abans de l’inici de les detencions. Els escrits policials es refereixen als debats interns d’aquella reunió i a les decisions preses al voltant de l’elaboració d’un text de condemna contra les últimes execucions del franquisme.

També s’ofereixen detalls sobre el procés d’elaboració i distribució dels fulls volants que haurien conduït a l’inici de les detencions. Altres informacions noves que s’han conegut gràcies a aquests documents han estat aspectes sobre el registre que la Guàrdia Civil efectuà al pis de Josep Fuentes o informacions relacionades amb l’activitat política clandestina que duien a terme aquells anys els represaliats. Tanmateix, una part del contingut d’aquests informes ha estat qüestionat, comentat o matisat per les reflexions dels tres afectats, a qui l’Associació ha lliurat els seus respectius papers.

Tota aquesta informació, analitzada amb més profunditat, s’incorpora a l’apartat “Anàlisi històrica dels fets” del web Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octubre-desembre 1975):

http://goo.gl/q4BQs

Si voleu conèixer únicament les aportacions d’aquests papers de Salamanca cliqueu l’enllaç següent:

http://goo.gl/wRwAI

 

Buscar a tot memoria.cat