Divendres surten a la llum fotografies inèdites dels anys 20 i 30

Inauguració de l’exposició “Josep Maria Rosal i d’Argullol. Fotògraf i cineasta. 1908-1983”

Aquest divendres, 19 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Espai 7 del Centre Cultural el Casino (Passeig de Pere III, 27) tindrà lloc la inauguració de l’exposició Josep Maria Rosal i d’Argullol. Fotògraf i cineasta. 1908-1983.

La mostra, d’un gran valor històric i documental, permetrà veure fotografies de Josep M. Rosal corresponents a la Manresa dels anys 20 i 30, però també de diferents municipis del Bages i, fins i tot, algunes de la Barcelona de juliol de 1936, immediatament després de fracassat el cop d’estat militar. Pràcticament totes les imatges són inèdites. També s’hi projectaran tres dels seus documentals: Manresa (1942), Montserrat. La verge bruna (1943) i Berga se engalana (sobre la Patum, produït el 1948).

L’exposició –que ha estat comissariada per Joaquim Aloy i Conxita Parcerisas– romandrà oberta fins al dia 5 d’octubre i es podrà visitar de dimarts a diumenge de 18:00 a 21:00 h.

Josep Maria Rosal i d’Argullol, nascut a Manresa el 1908, va ser un fotògraf i cineasta de gran talent. La seva obra té una qualitat extraordinària. El 1955 es va traslladar a viure a Colòmbia i ja no va tornar a Catalunya. Fa dos anys, els familiars van fer donació dels seus fons fotogràfics a la ciutat on va néixer. Una part de la seva obra, referent als enderrocs d’esglésies manresanes durant la Guerra Civil, ja es va poder veure mesos després de la donació. Ara se’n podrà conèixer una part també rellevant, que donarà una idea global de la seva producció, que inclou també fotografies familiars i artístiques.

L’exposició és organitzada per l’Ajuntament de Manresa i hi col·laboren l’Arxiu Comarcal del Bages, Foto Art Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Buscar a tot memoria.cat