Divendres 9: presentem a Súria les memòries de Pere Puig Rafart

Pere Puig Rafart vestit de soldat fent el servei militar. (Col·lecció familiar).

Aquest divendres, dia 9 de setembre, a les 20.00 h., al saló de sessions de la Casa de la Vila de Súria, tindrà lloc la presentació de la publicació en format web de les Memòries de Pere Puig Rafart (Súria, 1919-2003). Les memòries estaran allotjades al nostre portal, www.memoria.cat, dins del web “Bagencs de la Lleva del Biberó”, que ja recull 13 memòries de “biberons” de la comarca del Bages.

Les memòries es titulen ‘Les meves vivències viscudes de 19 de juliol de 1936 a 24 de juny de 1945’ i rememoren uns anys d’adolescència i primera joventut de Pere Puig marcats per sempre més per la guerra. Són les memòries d’un d’aquells joves enviats a un front republicà ja clarament en declivi als quals la sort va somriure més d’una vegada; la sort és el mot comú, és allò que invoquen tots aquells “biberons” amb els quals hem tingut l’oportunitat de conversar o de llegir-ne textos escrits; tenir sort o no era fer el pas cap a la mort o cap a la vida.

Pere Puig Rafart va salvar la vida en situacions de perill manifest, en situacions d’heroïcitat personal, en situacions inversemblants en què la percepció del guanyador era el fidel de la balança que marcava de quina banda queia el platet; en les memòries també hi ha espai per a les situacions còmiques; durant els nou anys en què la història el va tenir lligat a l’uniforme, hi hagué temps per a tot i més.

A l’acte intervindran el surienc Amadeu Olives Santamaria, Salvador Redó i Martí -periodista i membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa, que presentarà les memòries-, el nebot de Pere Puig, Antoni Julián Ribera, i l’alcalde de Súria Albert Coberó i Aymerich.

Una interpretació a càrrec del cor de La Llanterna clourà l’acte.

Buscar a tot memoria.cat