Divendres 26: Manresa commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

25/1/2017: la filla de Josep Aparicio Sancho, amb l’stolperstein del seu pare, mort a Dachau l’octubre de 1944.

Els instituts impulsors del Projecte Manresa-Mauthausen i l’Ajuntament de Manresa organitzen el pròxim divendres, 26 de gener, un acte conjunt i obert a la ciutadania per sumar-se, un any més, a la commemoració del Dia internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra internacionalment cada 27 de gener en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme.

Les activitats dels centres de secundària participants arrencaran a les 10 del matí,  amb Itineraris per les stolpersteine de la ciutat amb apadrinament i neteja de llambordes i una aproximació a la vida dels deportats a partir de l’audioguia. L’itinerari guiat es pot trobar a  l’adreça www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria.

A les 11 del matí, a l’Auditori de la Plana de l’Om, es projectarà  la pel·lícula  Un cel de plom, dirigida per Miquel Romans. Es tracta de l’adaptació del llibre de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, feminista i republicana, que va ser presonera dels nazis i enviada a treballar en una fàbrica de producció d’armament militar a Txecoslovàquia.

Després de la pel·lícula i amb la col·laboració de la Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera, hi haurà el testimoni d’una jove siriana refugiada que exposarà la seva història de vida per apropar la commemoració a la realitat actual.

En acabar, a les 13.15 h, se celebrarà un gest d’homenatge als deportats a la placa commemorativa que hi ha a la plaça Sant Domènec, acte obert a la ciutadania. Aquest acte d’homenatge a Sant Domènec comptarà amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia; la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez i el regidor d’Educació, Pol Huguet Estrada. També hi haurà representada la Fundació Neus Català amb el seu president, Ricard Ribera Llorens.

La commemoració a les xarxes

A més, l’Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme, de la qual Manresa forma part, proposen per a tota la ciutadania –com es va fer l’any passat-  una acció simbòlica amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l’àmbit internacional.  Es tracta d’encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, amb els hashtags: #MemòriaDignitatJusticia; #RecordVíctimesHolocaust; #AmicalMauthausenXarxaMaiMés; i #FragilitatdelaLlibertat

Tothom qui vulgui s’hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l’itinerari.

Els actes del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust  a Manresa estan organitzats conjuntament per l’Ajuntament i els centres educatius impulsors del projecte Manresa-Mauthausen –els instituts Lluís de Peguera, Pius Font i Quer, Lacetània, ManresaSis i Cal Gravat- amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, l’Amical de Mauthausen i el suport de la Diputació de Barcelona.

Vegeu biografies, documents i fotos dels deportats manresans al nostre web: www.memoria.cat/deportats

 

Buscar a tot memoria.cat