Divendres 23: representació a Igualada de “Mort a les cunetes”, sobre els 8 afusellats a Can Maçana

Aquest divendres, 23 de març, a les 21 h., al Teatre de l’Aurora, d’Igualada, es representarà l’obra “Mort a les cunetes”, basat en els “Fets de Súria”, la història de les vuit persones de Súria i Valls de Torroella que el febrer del 1939 van ser tretes de la presó de Manresa per la Guàrdia Civil i afusellades a Can Maçana.

 

La mitjanit del 9 de febrer de 1939, nou republicans civils van ser traslladats de la presó manresana per ser afusellats a Can Maçana. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells –Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho. A partir d’aquest relat i d’altres de coetanis seus, l’historiador surienc Albert Fàbrega va reconstruir aquest fosc capítol de la repressió franquista en el llibre Mort a les cunetes (1939) (Angle Editorial).

Memòria.cat l’any 2010 va publicar el dietari de Teresa Sivila i Rovira, filla de Maurici Sivila i Alsina, un dels vuit republicans assassinats, on es parla dels fets.

 

Ara, l’actor igualadí Joan Valentí i el director manresà David Pintó parteixen d’aquest relat per presentar “Mort a les cunetes”, un emotiu espectacle de creació pròpia en el qual porten a escena cinc monòlegs dels protagonistes d’aquella terrible nit per reconstruir els fets des de la força de la paraula i la música.

 

La fossa comuna amb aquests vuit afusellats encara no ha estat localitzada a dia d’avui i és per això que l’espectacle també és un reconeixement moral i públic a aquestes persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

 

Aquí podeu veure més informació sobre l’espectacle.

Buscar a tot memoria.cat